1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

(PISMO BRALKE) Gospod Jankovič,* župan Ljubljane, ukinja slovenski jezik!

Piše: Frančiška Franca Buttolo

(O dr. Pirc Musarjeve prekrstitvi Slovenije v čudoviti  Mozaik in Slovencev v čudovite Mozaičane kot zadnji Kučanov veliki pok in reklama za ponovno izvolitev Jankoviča – ali nasilna upokojitev gospoda Janeza Janše)

To je sovražni članek o  čudoviti državi Mozaik (namesto Slovenije) in o čudoviti različnosti  Mozaičanov (namesto Slovencev) kot multikulturni  “agendi” novoizvoljene predsednice države). Lahko bi rekli, da tudi Slovenija odhaja v “pokoj”, kamor politična levica in njeni desni podporniki pošiljajo tudi g. Janeza Janšo. Ali je to tisti  veliki pok dr. Anžeta Logarja, (v resnici pa novi pokec g. Kučana), ki ga je tako skrivnostno napovedal dr. Anže Logar?  Gotovo.  Če dobro premislimo, pa se je zadnji politični  veliki pok, ki ga je po svojem porazu na predsedniških  volitvah s silnim zadovoljstvom napovedal dr. Logar, v resnici že že zgodil že čez par dni, natanko tako, kot je – skrivnostno naznanil  dr. Logar – srečen in ponosen dr. Logar,  ker ga je samo za kak debelejši las ali pa mišji repek premagala prva super tajkunka na sončni strani Alp. Kolikšen uspeh za dr. Logarja, še posebno ko pomislimo, da so ga volili sami kleni slovenski domoljubi.

Ga je zaradi njegove spravljivosti super tajkunka pohvalila in mu obljubila, da se bosta še srečevala, tudi ko bo vodila državo, in dodala “Priden, Anže, priden!. Plus pet. Zdaj pa  sedi!”

Ni pa se novoizvoljena predsednica tako lepo kot dr. Logarju zahvalila Slovencem in vsem drugim državljanom, ki so dali glas zanjo. Tik po zmagi je namreč vzkliknila, da  smo prebivalci na sončni strani Alp čudovit “mozaik” različnosti. Očitno Slovenci zanjo sploh ne obstajajo. Niti o sebi ni rekla, da je prva Slovenka na mestu predsednice Slovenije, temveč le to da je prva ženska, ki je bila kadarkoli v naši državi predsednica. Ja, kaj bi pa rekli v multikulti EU, če bi se pohvalila, da je Slovenka! In kaj bi šele rekli njeni prijatelji na Balkanu, kjer so zlasti Slovenke na zelo slabem glasu (Tako mlada, pa “več” Slovenka!).

Skratka, dr. Nataša Pirc Musar ne priznava “ovih”  Slovencev. Njeni podložniki so samo prebivalci  mozaika različnosti. Torej  so po njeni prekrstitvi Slovenci Mozaičani, tudi tisti na Avstrijskem  Koroškem in v Italiji. Pa naj se temu še tako izmikajo ali celo upirajo. “A zdaj bodo pa se cvilili?” – kot  bi zarobantila slavna Proustova kuharica.

Da, zelo odločno je novoizvoljena predsednica  Slovence doma in po svetu  preimenovala v Mozaičane,  državo Slovenijo  pa – logično –  v Mozaik. Rečeno, storjeno. Ostal je samo še problem s slovenskim jezikom. Kako se ga za vedno znebiti. Pa tudi Prešernove poezije (razen pesmi o Urški, ki s seksi Turkom odide v njegov harem na Vzhodu), Cankarjeve matere (totalno brez “jajc”, da bi “prebutala” svojega večno pijanega moža in lenega sina, ki si niti kave ni znal skuhati).

Ampak, Mozaičani so genialni!  Namreč, še preden se je končalo razburjenje zaradi dr. Pirc Musarjeve in njenega Mozaika, sta se v Ljubljani sestala, od srca njena, genialni  ljubljanski  župan in še bolj genialni  minister za zdravje, oba v skrbeh, ker smo Mozaičani, prebivalci pod Alpami, tako rekoč  brez družinskih zdravnikov. Nimamo park jih, kot sta bistroumno ugotovila,  samo zaradi tega, ker je nekje menda  zapisano, da morajo tuji zdravniki s Slovenci govoriti slovensko.

Pa saj tega jezika vendar skoraj nihče več ne “rabi”. Vsaj izobraženci ga v javnosti že dolgo ne uporabljajo več, samo angleščino. Pa tudi v vsakdanji govorici ga komaj kdaj slišimo. Le poslušajmo glavne zvezde na slovenskih televizijah, na primer v najbolj gledanih resničnostnih “šovih” in v  domačih nadaljevankah. Da o slovenskem jeziku  velikega dela politikov v parlamentu ne rečem ne črne ne bele. Zato sta se župan Ljubljane in minister za zdravje o rabi slovenščine med zdravniki  takole dogovorila:

“Življenje – ali pa slovenski jezik!”

Seveda bo med “Mozaikovčani”, tako čudovito različnimi, kot je izjavila dr. Pirc Musar, zmagalo življenje. Zato: “Zdravniki vsega sveta, pridite v Mozaik!”

Če to ni veliki politični pok, ki ga je – skrivnostno, ves navdušen –  napovedal dr. Anže Logar, sem jaz papežinja Ivana!

Očitno je “agenda” dr. Pirc Musar z državo Mozaik in državljani Mozaičani  uspela. Novoizvoljena predsednica Mozaika, pa tudi njegova zunanja ministrica gospa Tanja Fajon, pa morata  poskrbeti samo še za to, da nas ne bodo poslej neprestano (namesto s Slovaško)  zamenjevali z Mozambikom. -Pa da ne bodo naših politikov – za zdaj še samih belcev – obtožili rasistične politike v Mozambiku. No, morda pa nam bo Unicef, prav tako v zmoti, da smo Mozambik, ne pa Mozaik, poslal več pomoči za lačne in bolne otroke – na sončni strani Alp.

Popolnoma pravilno je ugotovil dr. Anže Logar, da se tam, kjer se zaprejo ena vrata, odprejo druga, ali nekaj podobnega. Na primer, da tam, kjer odidejo v prisilni pokoj sposobni in  pošteni ljudje, zavladajo nesposobni in pokvarjeni.

Pa naj živi Svoboda v Mozaiku. Da se bomo Slovenci česa naučili!

*Žal, mehkega č v slovenski abecedi nisem našla.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine