16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(PISMO BRALCA) Začeti z dušo

Piše: Franc Bešter

V tem prispevku se hočem osredotočiti predvsem na duhovni in moralni propad v naši kulturi. Tu bom izhajal iz teze, da vsaka civilizacija začne graditi na neki religijski podlagi in da vsaka začne sčasoma propadati, dokler dokončno ne propade. To dejstvo namreč kaže tudi na (vsaj delni) vzrok tega propada: ta je v propadanju njene religijske podlage. Nadalje se moramo vprašati po vzroku tega propadanja. V kulturi Zahoda je bila ta religijska podlaga dolga stoletja krščanstvo. In tu se res moramo soočiti z dejstvom, da je ta vera že dolgo v zatonu, kar kaže na (morda glavni) vzrok zatona Zahoda. Kje so vzroki izginjanja vere v naši civilizaciji? Tu hočem nekoliko osvetliti te vzroke in posledice.

Splošna kriznost moderne dobe

Tu sem že večkrat pisal o visoko razvitih orodjih (VRO). Naša civilizacija je sčasoma res postala predvsem to: kultura VRO, in predvsem v tej smeri izobraženi in strenirani njeni pripadniki. Še več, mnogi, če ne večina, imajo to stanje, ki je rezultat večstoletnega razvoja, za nekaj samoumevnega in kar bo trajalo večno. VRO so nam prinesla blaginjo in neštevilne ugodnosti in udobnosti, vendar pa je ob tem vse skupaj izvedlo številne negativne učinke na naravo: veliko onesnaženje, podnebne spremembe, izumiranje vrst.

Danes nam narava že vrača udarce, če naj bi civilizacija obstala, bi morali predvsem poskrbeti za nove (ne-fosilne) vire energije, njena ekonomija namreč temelji na VRO, le-ta pa so brez izvorov energije mrtva, neuporabna. Danes skušamo priti do »zelenih energij«, in temu mnogi pravijo »zeleni prehod« (predstave o tem pa so dokaj različne), probleme skušamo spet reševati s tehniko, hočemo ohraniti pridobitve, ki jih je prinesla tehnika, zlasti (avto)mobilnost. Vendar, ta prehod bo neogibno prinesel številne nove probleme: proizvodnja panelov in vetrnic zahteva veliko energije, količine surovin zanje so omejene, škodljivo delujejo na okolje, sonce ne sije in veter ne piha vedno, stalna je jedrska energija, a če bodo vsi avtomobili obvezno električni, bodo samo oni zlahka vso pokurili. Kaj bo potem ostalo npr. za pogon industrije??

Moramo zaključiti, da civilizacija ne bo mogla še naprej graditi na vedno večji porabi energije, se pravi na stalni gospodarski rasti. Edini izhod vidim v varčevanju, ne le z energije, ampak z vsem, tudi s surovinami, reši nas lahko edino prehod s kulture potrošništva v kulturo varčevanja. Pomislimo: če bi vsi ljudje živeli tako kot Evropejci in Američani, bi potrebovali tri Zemlje! Nova oblika civilizacije oz. prehod v neko novo, po-moderno, zrelejšo dobo z novimi (višjimi, nematerialističnimi) cilji in vrednotami – to je postalo nujno.

Pojmovanje civilizacije

Naša civilizacija je v zatonu, v zadnjih fazah svojega propadanja, oz.: moderna doba se bliža svojemu koncu, in kot enega glavnih vzrokov za to vidim v propadanju njene religijske podlage oz. v izginjanju krščanstva v njej. Moramo se vprašati po vzrokih za to, in vidim jih v znanstveno-tehničnem razvoju, vse skupaj se je začelo z renesanso (16. stol.). Kot posledica nekega razvoja našo dobo označujejo številne negativnosti, kor racionalizem, materializem, pomanjkanje vere, izguba vseh duhovnih vrednot, sebičnost, brezboštvo, nemoralnost, ravnodušnost do vsega, kar prihaja od Duha.

Ena od posledic tega razvoja je tudi pogled na civilizacijo kot takšno, kakršnega ima večina njenih pripadnikov in ki ga ima za nekaj samoumevnega: rezultat tega razvoja je tudi materializem, ki označuje naše čase, zato večina ljudi pojmuje civilizacijo kot najširšo človeško skupnost, ki uspešno zadovoljuje človekove telesne potrebe, kot so številne udobnosti stanovanja, visoka kultura prehranjevanja, oblačenja, zagotovljena zdravstvena in socialna varnost… .

Da, moderna je z znanji, ki so jo ustvarila (znanost, tehnika) res dobro poskrbela za telesne potrebe, a s tem povzročila tudi krizo okolja, sprožila propadanje narave. In neka znanja, z nekim načinom mišljenja in življenja, so sprožila tudi propadanje človekove notranje narave (stanje propada v dušah) in propadanje družbe kot celote (kaos, nered v njej) – sicer je pa to dvoje povezano, soodvisno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine