17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

(PISMO BRALCA) Tour de France 2020

Hja, po bitki je lahko vsak general. Tako pravi naš stari pregovor. Z malo časovne oddaljenosti in premisleka, lahko zdaj bolje ocenimo neuspeh ekipe JUMBO VISMA.

 

Kdor je gledal vse prenose kolesarske tekme »Tour de France«, si je vsekakor ustvaril svojo predstavo o tekmi. Seveda smo bili Slovenci malo nagnjeni k misli, da je letošnji »Tour« za nas nekaj posebnega. Zmagovalec naj bi bil Primož Roglič, v tem trenutku, najboljši kolesar na svetu. Vsaj takšne so bile napovedi in komentarji strokovnjakov s področja kolesarstva.

Komentatorja, televizijskega prenosa na RTV Slovenija, sta bila: novinar Kovšca, ki naj bi se spoznal na kolesarstvo in bivši kolesar Hvastja, v preteklosti tudi udeleženec »Tour de France«, kot strokovni sodelavec.

Zanimivo ju je bilo poslušati. Kovšca je ves čas navijal za Rogliča, ni pa pozabil na Pogačarja celo tako, da je včasih že kar privoščljivo navijal zanj. V vsakem primeru pa bi, kot komentator, zadostoval Hvastja, ki je znal pojasniti način in tehniko voženj na kolesarskih tekmah in ni kvasil neumnosti.

Kovšca je komentiral tekmo z besednim zakladom kot, da spremlja boje v prvi svetovni vojni, kot na primer: »… v šprintu sta se udarila …« (pa ni bilo videti pri nikomer bušk), »… na klancu je napadel …« (in vsi so ostali celi), »… boril se je do konca …« (v resnici se je pa kolesar trudil) in tako naprej. Cvetka njegovih komentarjev pa je bila: »… zmagal je enaindvasetletni Pogačar, ki bo jutri star dvaindvajset let …«. Človek ne ve ali bi se zjokal nad (ne)znanjem naših novinarjev ali pa smejal do solz.

Primož Roglič je z ekipo JUMBO VISMA štartal na zmago te letošnjo tritedenske tekme po Franciji. Vsak je lahko videl, da je bila njihova ekipa za razred boljša od ostalih. Na državnem prvenstvu, s tekmo na Krvavec, je Primož tudi dokazal, da je letos pripravljen za tekmovanje.

Razlogov, da ni zmagal je, po mojem skromnem laičnem mnenju, več. Prvi je verjetno padec na tekmi po Douphini, kjer je moral zaradi tistega padca odstopiti. Seveda se je kljub temu pripravljal in rehabilitiral, vendar takšen padec pusti posledice v podzavesti vsakega kolesarja. Drugi razlog vidim v spremljevalnem strokovnem vodstvu ekipe JUMBO VISMA.

Vodstvo tima JUMBO VISMA je bilo očitno tako prepričano v sposobnosti in pripravljenost Primoža Rogliča, da so pozabili na »samotnega jezdeca apokalipse« Pogačarja, ki se je ves čas »šlepal za in med njihovo ekipo. Primož pa si verjetno niti v sanjah ni predstavljal, da ga bo njegov dober prijatelj Tadej, tako izigral. Očitno je kar malce pozabil, da na takih tekmah tekmuje vsaka ekipa zase in zmage se ne prepušča niti prijateljem.

V nedeljo smo bili veseli, ker je zmagal naš športnik. Na Elizejske poljane se je pripeljal v rumeni, zmagovalni majici, Slovenec.

Primož Roglič pa si je lahko, sam pri sebi, rekel: »Et tu Tadee«.

Rajko Modic, Medvode, september 2020.

Zadnje novice

Sorodne vsebine