-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

(PISMO BRALCA) Sedem akademskih žvižgačev in Andrejeva kost

Piše: Jožef Praprotnik

Pri vsem tem rompompomu z Andrejevo kostjo je najbolj zanimivo dopolnjevanje nacionalne rtvslo in komercialne pop tv, saj si sploh nista konkurenčni, razen v tem, da konkurirata, katera bo z manj dokazi bolj svinjsko obkladala vlado že celo leto in pol. Televiziji  sta si kot mati in hči ali kot oče in sin, vprašanje je le v tem, koliko je mati nacionalka plačala za video z ministrom Andrejem Vizjakom. Komercialna pop tv se od nacionalne tv hiše razlikuje po kulturnem programu, po turških nadaljevankah in po kmetiji, ki si je nacionalna ne more privoščiti, pa raje predvaja ponovitve.

Sredi tedna je torej kot naročeno padel izpod neba video z Andrejevo mastno kostjo, ki je zlahka zamenjal pusta rebrca onih 7 akademikov. Ob tem 15 let starem, neavtoriziranim videu, ob katerem se je od samega veselja koaliciji kul malodane zmešalo, pa se pojavlja temeljno pravno, ustavno vprašanje »ali smo vsi pred zakonom enaki« in ali ima pred pravno stroko, pred sodiščem enako težo 15 let star video neznanega avtorja ali dve avtorizirani, podpisani revizijski poročili uradnih državnih institucij iste starosti. Naj bom vendarle nekoliko bolj nazoren in natančen. Nekako v času – zdaj sila spornega –  ministrovega dogovarjanja s »tajkunom« Petanom, je v Ljubljani, v občini Moste pobiralo eno najboljših tekstilnih tovarn v srednji Evropi. Nekdanja SDK  ter zdaj tudi že nekdanja Agencija za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij, sta ugotovili velika oškodovanja, ki so se jih tožilstvo in sodstvo izogibali kot hudič križa. Niso jih upoštevali pri pregonu kaznivih oškodovanj; rezultat njihove pravne abstinence si lahko ogledate na Šmartinski 52. Opravilne številke njihovih odločitev in imena tožilcev ter sodnikov so na voljo pri podpisanem. Vse odločitve tožilcev in sodnikov postanejo razumljivejše, če osvojimo osnovno poanto:  avtorji tatinske privatizacije, tožilci in sodniki ter vplivni politiki – danes globoka država – so bili komunističnega porekla.

Če bo minister Vizjak zaradi svojega (ne)odgovornega ravnanje potegnil kratko, bi bilo prav, če si končno tudi osebe s trajnim mandatom prislužijo kaj več od graje ali opomina, sicer bo obveljalo načelo:  Pred zakonom, smo vsi enaki, ampak ta rdeči precej bolj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine