17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Pismo bralca: Se jih bo res toliko okužilo?

Z novim koronavirusom: od 40-70 odstotkov, kot predvidevajo strokovnjaki in kot je razglasila politika, toliko naj bi jih dobilo to novo bolezen covid-19. Ob teh visokih odstotkih, ki so tudi mene šokirali, mi marsikaj ne gre v račun, te številke se namreč ne ujemajo s potekom epidemije na Kitajskem.

 

Tam se je namreč zgodilo naslednje: na področju epidemije, se pravi v pokrajini velemesta Wu-han z okolico, s 60 milijoni ljudmi, se jih je uradno okužilo 80 000, neuradno denimo 1 milijon, kar je daleč od 60 odstotkov vse populacije. Od tega jih je umrlo 4000. Če bi epidemija potekala tako kot naši izvedenci predvidevajo za Evropo, bi se jih moralo okužiti vsaj 30 milijonov in jih umreti vsaj 1 milijon.

Menim, da si je te velike razlike (med tem, kar se je že nekje zgodilo in kar se predvideva za nas) mogoče razlagati na tri načine. Prvič: tako, da so bile številke iz Kitajske lažne in močno zavajajoče. Drugič: tako, da bo pri nas v Evropi pandemija potekala bistveno drugače, se pravi da bi virus moral delovati kar 30-krat bolj agresivno, česar pa spet ne morem verjeti. In tretjič: stvar si je mogoče razlagati tudi s tem, da sta stroka in politika take številke vrgli v javnost zato, da bi se množice streznile, se zavedle resnosti položaja in se začele ravnati po načelu: »obnašajmo se kot da smo vsi okuženi«.

Franc Bešter, Zg. Besnica

Zadnje novice

Sorodne vsebine