9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

(PISMO BRALCA) Prozorni nateg s pitno vodo

Piše: Aleš Guček

Kje ste bili vodobrižniki zaradi Rižanskega vodovoda? Zakaj ste manjkali z vstajo, ko se je Vlada RS pod vodstvom dr. Mira Cerarja ml. borila za državni projekt Magne? Kako to, da niste zasedli Mestnega trga v Ljubljani med protestom proti gradnji drekpumparske cevi  čez vodonosnik v Klečah? Sedaj razumem, da imajo progresivni vodobrižniki pod možgansko skorjo zelo dolgo predsobo, ker so se šele zdaj zbudili. Ljudstvo pa drvi podpisovati neko podporo za referendum o pitni vodi. Zakon o vodah te ne obravnava, ker je pitna voda v Ustavi RS in tudi drugače zakonsko urejena. Ljudski čredni nagon v Sloveniji ne popušča in ne dopušča misliti za lastno glavo in zvesto deli avtograme.

Nič na skrbi progresivne vodobrižnike, da naše reke niso za kopanje. Kopanje je prepovedano skoraj v vseh vodotokih, če ne po vsej dolžini, zagotovo na številnih odsekih po uradnih podatkih pristojne državne službe, ki izvaja monitoring. Malo je mar progresivnim vodobrižnikom, da zalivamo straniščne školjke s pitno vodo. Vsako zalivanje uporabi od osem do deset litrov pitne vode, krat tolikokrat na dan, krat toliko prebivalcev. Ali vam to še ni prebilo apnenčeve skorje v glavi? Leta 1978 sem predlagal na seji stanovanjske komisije občine Moste-Polje, da bi zbirali po velikih soseskah meteorno vodo s streh in utrjenih površin v podzemske rezervoarje. Od tam s črpalkami po posebni inštalaciji speljali meteorno do straniščnih školjk. Kaj pa če meteorne vode zmanjka?, so pametovali progresivni zagovorniki socializma po meri človeka? Potem se vključi vodovod, mar ne? Učinek mojih možganskih izcedkov je bil, da nisem bil več zaželen na sejah. Tako sem vsaj ohranjal mirno kri. Tem in takim, še danes njihovim dedičem, spraviti kaj v glavo, je enako, kot bi vrtali z aldente špagetom luknjo v betonski zid.

Švica in njeni kantoni imajo številne referendume. Tam se vsak hribovski pastir zaveda upravičenega namena referenduma in tega predlagatelji ne zlorabljajo, da bi zavajali. V Sloveniji prihaja do zlorab, referendumi padajo, mi pa jih plačujemo. Kdo bi še vlagal referendume, ki bi propadli in bi morali pobudniki plačati stroške referenduma? Slovenski čredni nagon, brez kančka razmišljanja, sledi kot čreda bizonov (z)vodniku v prepad. Zato naj bo referendum zgolj za pripojitev zvezi držav ali vojaškemu združevanju, ali izstop iz teh. Za vse drugo naj odgovarja Vlada RS. Za napake bo plačala na volitvah, ne na ulicah in trgih, kakor si zamišljajo pobožnjakarji kulturnega socializma oziroma marksizma.

Hrabro naprej po isti poti, do samoukinitve z vašimi ljubimi strankami in namišljenimi iniciativami vred!

Aleš Guček, Ljubljana

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

1 komentar