12.8 C
Ljubljana
sreda, 28 februarja, 2024

(PISMO BRALCA) Problematika nacionalnega radia – koliko časa bomo še to prenašali?

Piše: Drago Vogrinčič

Na spodnji povezavi Vam iz arhiva TVS posredujem odličen intervju gospe Vide Petrovčič z gospodom Alfijem Nipičem, velikem ambasadorjem slovenske narodno zabavne in zabavne glasbe doma in širom po Evropi in svetu.

Podpisani zelo selektivno spremljam tv in radijske programe javne RTVS, izredno cenim in /tudi za nazaj/ pogledam vse, kar pripravi gospa Vida Petrovčič z profesionalnim etičnim odnosom do sogovornika in vsega tv občestva. Kot odgovoren državljan in član civilne iniciative za pluralno javno RTVS, ki bi kot osrednja največja kulturna ustanova v Republiki Sloveniji morala najbolj spoštovati slovenski kulturo, besedo, tradicijo in vrednote slovenstva, zadnja leta najbolj v radijskih programih Prvega in Vala 202 je v vsebinah in predvajani glasbi postala navadni osladni angleško-balkanski džuboks. Gospod Nipič je v predmetnem intervjuju potrdil, to kar vemo slovenske državljanke in državljani zadnjih 5 do 6 let, ko se je upokojila poštena, strokovno odlična glasbena urednica na Prvem programu Radia Slovenija gospa Irma Rauh. Z njenim odhodom je glasbeno uredništvo »prvega« /ekipa ima 14 članov/ prevzela oseba, ki se preprosto norčuje iz slovenske kulture in ta »prvi« program ni za poslušati. Podpisani ga ne poslušam od božičnega jutra 2019, ko se urednica z to ekipo javno norčevala iz verskih čustev, če pogledate SOS prvega vidite, da se posebej ob nedeljskih in prazničnih jutrih izživljajo nad človeškimi in verskimi čustvi kristjanov. Poslušam Tretji program, program Ars in Radio Ognjišče, kjer v vsebinah in predvajani glasbi spoštujejo slovensko kulturo in glasbo. In ko ljudje opozorijo ta »prvi« so s strani vodstva in te glasbene urednice deležni ignorance, žaljenja in javnega poniževanja.

Prosim poglejte odličen intervju z gospodom Nipičem, ki potrjuje kakšen odnos ima Radio Slovenija do slovenske glasbe in kulture, preprosto norčujejo se iz občestva slovenskih poslušalk in poslušalcev..

Gospod Nipič potrjuje, da Radio SLO enako kot komercialni radiji NE predvaja slovenske narodno zabavne glasbe, je preprosto angleško-balkanski džuboks, tega ni za poslušati..

Potrjuje kar vemo vsi, da javni radiji vseh držav, izpostavlja sosede Hrvate, Avstrijce, Italijane predvajajo v večini glasbo svoje kulture in tradicije, pove, da madžarski javni radio predvaja vso glasbo v madžarskem jeziku in da tuje skladbe prevajajo v svoj jezik.. Gospod Nipič je kot ambasador slovenske glasbe gostoval po svetu, pravi, da so v Ameriki in Avstraliji cele dvorane ljudi vstale ob predvajanju slovenske glasbe… V Sloveniji pa se skupina »glasbenih« urednikov, ki jih plačujemo državljani norčuje iz čustev nas ljudi, ki jim nismo nič krivi in nič dolžni, kako dolgo še???

Danes na Praznik Kulture, Prešernov dan, sem na Radio Ognjišče ob 17 uri v oddaji Via Pozitiva poslušal odličen intervju novinarke gospe Nataše Ličen z izrednim poznavalcem zgodovine in razvoja slovenskega jezika gospodom prof. dr. Marko Jesenšek. Prosim Vas, da si v arhivu Radia Ognjišče poiščete ta navdihujoči intervju Via pozitiva, Razvoj slovenskega jezika, kjer je prof. Jesenšek z gospo Ličen potrdil odnos javnega  Radia Slo v vsej tragični resničnosti stanja duha kot smo zgoraj zapisali in potrjuje protislovenska agenda tega neodgovornega vodstva in glasbenega uredništva. Dovolite nam samo stavek dva iz resnično znanstvene strokovne analize prof. Jesenška, moje srce in dušo je vznemirilo, ko je povedal, da veliki slovenski domoljubi in kulturniki v obdobju svojega življenja, /Prešeren, Slomšek../ v svojem kulturnem in narodnostnem angažmaju za slovensko besedo /v tistem obdobhu njihovega življenja, ko je  bil uradni jezik v šolah in uradih nemški/, niso imeli težav z nemško govorečimi oblastniki, temveč z »prodanimi slovenski dušami-nemškutarji.« In na tem Proti slovenskem Radio Slovenija, »prvi in Val 202« se zgodovina ponavlja, vsi mi spoštovane državljanke in državljani smo žrtev javne diskriminacije, žaljenja in kulturnega boja s strani »lastnikov« tega radija, ki so prevzeli ta medij za kulturni boj prost sveti Slovenski Kulturi, sveti Materini Slovenski Besedi in vrednotam Slovenstva…

Kako dolgo še???

Naj v naših srcih in dušah odmeva vsak dan vsebina celotne Prešernove Zdravljice,

Zapisano na Prešernov dan leta 2024,

Drago Vogrinčič, Cankova

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175020589?s=tv

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine