20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(PISMO BRALCA) Odstop premiera bi moral biti že včeraj!

 

Piše: Janez Metelko

Včeraj (8.12.2022) objavljeni poročili ministrice Bobnarjeve in v.d. prvega policista Lindava sta ne le obremenilni za premiera, ampak sta naravnost zastrašujoči o tem, kakšno vlado imamo.

Direktne zahteve o kadrovskih vprašanjih (ki so v pristojnosti piscev poročil), o nalogah za intervencije pri drugih institucijah, o klicih na razgovor pri premierju zunaj njegovih pristojnosti, o udeleževanju neznanih (a očitno vladnih) ljudi na sejah g. Lindava – vse pod pogojem, da to drži – in predvsem o ustanavljanju (kot je razumeti novice o tem) neke vrste posebne policije, so prav grozljive.

To o policiji kaže na možnost ustanavljanja posebne policije z neznanimi pristojnostmi (že omenjena navzočnost nepovabljenih na sestankih). Zgodovinsko gledano, ali se ni podobno začelo z gestapom (pri nas pa z Vos-om, pozneje imenovano UDBO)?

Vse to, kar se piše in sliši (pri tem mislim tudi na TV-poročila) ter še določene premierjeve izjave, kot denimo “Ne bomo dopustili …” (tako so govorili Dolanc Hitler, Mussolini, ki volitev kot izražanje ljudske volje niso poznali) pred začetkom drugega kroga predsedniških volitev, zato da se drugega podi iz aktivne politike in pošilja v pokoj (to je izgon iz javnega življenja) ipd. pa vladni predlogi o sprejemanju pomembnih odločitev v državnem zboru po nujnem postopku in še kaj kaže na resen napad na veljavni demokratičen politični sistem, pravni red in temelje Ustave RS.

In dodatno zaskrbljujoče je – posebno še glede Socialne demokracije, ki bi kot dolgotrajna parlamentarna stranka le morala imeti razčiščene pojme o pravni državi in temeljih demokracije –, da v koaliciji sodelujoči drugi dve koalicijski stranki vse to tolerirata, kar lahko pomeni le strinjanje z vsem opisanim oziroma da imata zgolj vlogo statistov v Golobovi vladi, kjer sta po premierjevi »milosti« (ne potrebi) kot poraženki volitev.

Ob vsem navedenim more biti človek samo zaprepaščen, da se to dogaja v naši, evropski (in ne kakšni banani) državi. Opisani dogodki terjajo zato izredni sklic državnega zbora in odstop premiera (ki bi moral biti že včeraj)!

Janez Metelko, Koper

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine