27.1 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

(PISMO BRALCA) Novo kulturno dno Radia Slovenija

Piše: U. P.

Ko že misliš, da te naš nacionalni biser, RTV Slovenija, ne more več presenetiti, ta vselej poskrbi za novo blamažo, nevredno davkoplačevalskega denarja. Včeraj in v torek četrt čez dvanajsto smo tako lahko prisluhnili oddaji Prva vrsta, v tem mesecu tematsko posvečeno stoletnici smrti pisatelja Josipa Jurčiča in skladatelja Josipa Ipavca, velikih umetnikov,  ki sta pomembno sooblikovala slovenski kulturni prostor oz. narodno identiteto.

V napovedniku smo izvedeli, da naj bi bilo krstno izvedenih kar nekaj skladb na temo domoljubja, ki je tako Jurčiča kot Ipavca spremljalo skozi vse življenje. A kot je naši nacionalni medijski hiši očitno bolj po meri, smo namesto pristnega domoljubja dobili norčavi zmazek dueta Hostnik pa Krečič, ki sta prikazala ravno nasprotno, kar naj bi iskreno domoljubje predstavljalo in sploh v zadnji skladbi z naslovom »Ljubim te, Slovenija rjava« dokončno razjasnila, kam »pes taco moli«. V tem kontekstu bi tudi znački s slovenskima zastavicama na njunih suknjičih, lahko dojeli kot čisto provokacijo in posmeh tistim, ki nam domovina zares nekaj pomeni. V preteklosti je tako znotraj kot zunaj krogov RTV padlo že veliko besed na temo premajhnega poudarjanja domoljubja na Prvem programu Radia Slovenija, zato bi lahko stvar razumeli kot pritlehno maščevanje in odgovor na povsem upravičene kritike.

Najbolj žalostno pri vsem pa je dejstvo, da RTV za orodje svoje izkrivljene miselnosti uporablja tako mlade in nadarjene avtorje in aranžerje, kot sta Tomaž Hostnik in Matija Krečič, ki bi glede na svoje izjemne sposobnosti in dosedanji opus, stvari zares lahko premaknila na bolje in kaj vrnila domovini, namesto da jo sramotita po diktatu RTV-jevskih prisklednikov. Znano je namreč, da sta oba avtorja številnih popevk, šansonov, klasične in filmske, posvetne in celo sakralne glasbe (oba sta že napisala mašo), zato je v tem oziru njun nastop v oddaji Prva vrsta toliko manj razumljiv in problematičen. Čas bi že bil, da se Slovenci sami odločimo, ali še naprej želimo financirati ustanovo, ki nam na dnevni ravni servira tako nizkotne vsebine.

 

Posnetek oddaje si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine