19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(PISMO BRALCA) Novi obrazi

Piše: Franc Bešter

Visok odstotek podpore, ki jo je dobilo Gibanje svoboda R. Goloba, je mnoge presenetil. Tukaj nameravam narediti kratko analizo tega uspeha in se obenem dotakniti politične problematike celotne kulture Zahoda, ki jo tudi osvetljuje ta zmaga.

Vzrokov za to prepričljivo zmago je več, več dejavnikov je nazadnje rezultiralo v takšen volilni izid. Nov obraz, nova marioneta globoke države na slovenskem političnem prizorišču, kar se v tej kampanji sploh ni več preveč skrivalo. Nedvomno volivce pritegne že to »novo« in »neomadeževano« z raznimi političnimi napakami, aferami itd. . Nedvomno je Golob številne pritegnil tudi z razmeroma všečnim videzom in govorico. Privlačno je tudi to: da gre za »gibanje« in ne za stranko, mnogim je »stranka« že postala sinonim za gnilobo in politično pokvarjenost.  In poleg tega je to Gibanje »svoboda«. Svoboda! Mnogi, zlasti »levi« so Janševo vladavino (tudi zaradi ukrepov koronakrize) doživljali kot avtokracijo in zato ne-svobodo. Zdaj pa pride Golob kot odrešenik, kot »osvoboditelj«!

A številke in procenti, poleg vsega tega, jasno povedo še nekaj: Golob je dobil toliko tudi zato, ker je veliko volivcev KUL-a šlo na njegovo stran, očitno je način teh levih strank mnoge »levake« razočaral, gotovo tudi zaradi pomanjkanja vsebine, programa.

Ali slovenskim volivcem lahko zamerimo, da vedno znova nasedajo novim obrazom? Takšni liderji in takšne fantomske stranke, ki nastanejo kakšen mesec pred volitvami: na volitvah dosežejo zmagovite procente, a kaj kmalu se pokaže njihova neizkušenost in neorganiziranost, nesposobnost vladanja, procenti hitro padejo, nazadnje se znajdejo zunaj parlamenta, kot se je zdaj zgodilo z vsemi tremi takšnimi strankami: SAB, SMC in LMŠ. Volivcem ne gre preveč zameriti, saj se ta mlada in bolj formalna demokracija ne more meriti z večstoletnimi, zrelimi sistemi.

Obstaja pa še en, morda glavni dejavnik: mediji. Goloba so medijsko močno podprli močni lobiji, ki stojijo za njim. A to je problem celotne zahodne civilizacije. Realno politično moč v teh državah imajo globalisti – ljudje z veliko kapitalsko in medijsko močjo, in tvorijo »globoko državo« v vseh državah. Ni jih mogoče zamenjati z volitvami, le-te so postale bolj predstava za javnost, vzpostavila se je neka oblika totalitarizma. Sicer pa se je, glede na znanja (znanost, tehnika) in politični sistem (demokracija), na čemer funkcionira ta civilizacija že kakšnih 200 let, po nekem trajanju in razvoju, vse skupaj moralo izteči v takšno stanje: to je vladavina ljudi z ideologijo kapitala, častilcev Denarja, torej častilcev satana. Takšna oblast seveda ni dobra in se ne more končati dobro. Sredi divjine in opustošenja na Zemlji bo treba začeti graditi neko novo obliko civilizacije.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine