20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(PISMO BRALCA) Napaka v Zakonu o dolgotrajni oskrbi?

Piše: Jakob Grošl

Sem upokojenec z verjetno nenavadnim konjičkom – oblikovanje tabelarnih prikazov določenih predpisov. To delam izključno za svojo miselno telovadbo; vsekakor pa sem vesel, če komu s tem prihranim čas in olajšam vpogled v predpis, ki je zanj aktualen.

Pri oblikovanju  »pregleda rokov, časovnih opredelitev in sankcij«  Zakona o dolgotrajni oskrbi sem postal pozoren na besedilo tretjega odstavka 16. člena zakona, ki kot obseg neposrednega izvajanja storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti po posameznih kategorijah priznava naslednje število ur: 12, 24, 48, 30 in 24 – pri zadnjih dveh kategorijah je za zahtevnejše primere predpisano manj ur!  V predhodnih dveh odstavkih se število odobrenih ur z zahtevnostjo primerov namreč vedno povečuje.

Volja zakonodajalca mi ni znana – ali je takšna zavestna odločitev ali gre za tipkarsko napako? Na nelogičnost sem 13. 8. 2023 opozoril Državni zbor. Kot odziv sem 23. 8. 2023 prejel dopis odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, naslovljenega na Ministrstvo za solidarno prihodnost s prošnjo, da z odgovorom pošiljatelju seznanijo tudi Državni zbor.

Domnevam, da gre za tipkarsko napako, saj je navedeno število ur v nasprotju z usmeritvijo zakona;  pričakovati je popravek zakona, za kar pa je očitno potrebno veliko časa.

Jakob Grošl, Velenje

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine