10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

(PISMO BRALCA) Napad na vas Orehek!

Piše: dr. Julij Bertoncelj

Saj ni verjetno, a je resnično. Alenka Bratušek, nova ministrica za infrastrukturo, se je odločila, da bo sledila evropski direktivi o vožnji z vlakom, od Hamburga do Istanbula po dveh tirih in, če je le mogoče, s 160 km/h.

Kako to storiti v okolju Kranja, je bila dolgo zamolčana skrivnost najvišje stopnje. Prejšnji teden jo je plaho odstrl podžupan MOK, tov. Černe z željo, naj ta šok še nekaj dni ostane inkognit, a ga je  1. aprila (!) le objavil, celo uradno. Gre za  izjemno politično poslastico Alenke Bratušek, za domačine pa izjemen šok, saj se država odloča da, da – uniči vas Orehek!

Zakaj gre?

Če sledimo narisanemu predlogu, ta kaže, da bi se takoj za glavnim kolodvorom v Kranju, nekako 1,5 do 2 kilometrov proti jugu, dvotirna proga usmerila v desno,  približno 6 do 8 metrov globoko v tunel s postajo, z dostopom od zgoraj, in to naravnost v središče vasi. Nad tunelsko cevjo pa bi se še nahajal Park & Drive, zatem pa sledi vgrez, ki naj bi se po nekaj kilometrih sploščil in spojil z višino Sorškega polja, ja, že kar hitro, začenši leta 2026!  Vdor dvotirne železnice bi zahteval približno 400 metrov širok pas, ki bi uničil vas Orehek in njeno infrastrukturo, vsemogoče povezave, verjetno najmanj 50-tih hiš z vsem, kar so ustvarili izjemno skrbni prebivalci, in, kar so ustvarjali rodovi. Vprašanje, so na obzorju že novodobni slovenski begunci? Komu sploh še služi zakon, zakonodaja, tolikokrat poudarjena skrb in ljubezen za človeka?

To je politični vandalizem!

Organizirali smo Iniciativni odbor proti rušenju vasi Orehek, iščemo naravni razvoj, tudi rešitve, ja, organizirali bomo upor, kot ga Evropa še ni videla!

Vabljeni k sodelovanju!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine