9.7 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

(PISMO BRALCA) Magna, narava in Besnica

Piše: Franc Bešter

Zgodba z Magno se je dokaj neslavno končala, upam, da se bo nekoč v prihodnosti vsaj za silo nadaljevala. V tej zgodbi pa vidim nek skupni imenovalec z zgodbo, ki se je zadnje dni pojavila v naši besniški dolini in jo vsi intenzivno premlevajo. Ta skupni imenovalec pa je naš neodgovorni odnos do narave, ki se je pojavil tako v primeru Magne kot zdaj v Besnici.

Za kaj gre? Gre za športno-rekreacijski center, ki naj bi nastal v eni naših dolin, tudi sredi gozdov, pod Joštom. Ko sem videl idejni načrt zanj, sem komaj mogel verjeti svojim očem: velikanski kompleks z veliko snežno dvorano za smučarske teke, z dvema hoteloma, restavracijo, pokritim bazenom, stadionom, apartmaji… – vse to sredi do zdaj dokaj neokrnjene narave s travniki, studenci, izviri, vse sredi gozdov. Nekateri govorijo o velikih koristih za turizem. Toda, ali ni na dlani, kako škodljivo bo vse to, če bo realizirano, vplivalo tudi na vse širše zaledje, na vso naravo s hribi, gozdovi, potoki – na vse, kar obdaja našo vas, sicer eno najlepših gorenjskih vasi in že sedaj preveč pozidano? In s tem dolgoročno zelo slabo tudi na turizem?

Iz te vasi prihajam, Besnico z vso okolico zelo dobro poznam, vse to mi veliko pomeni, zato vem, kako pomemben je za človeka neposreden stik z naravo, kako dragocen je za njegovo zdravje npr. gozd. Zlasti je to pomembno za sodobnega človeka, ki se giblje premalo, ki je postal od narave odtujen, ki živi sredi betona… . In zdaj naj bi ta beton, z vsemi posledicami, ki jih prinaša (npr. onesnaževanje vode), še dodatno prinašali v naravo??

Narava: Magna je primer našega nerazumnega (iracionalnega) ravnanja z njo. Zakaj je bilo potrebno uničiti toliko najboljše plodne zemlje, za katere nastanek so potrebna dolga tisočletja? Ni mi znano, zakaj niso tega objekta postavili na neko degradirano zemljišče, kakršnih je menda tam okoli dovolj. Gotovo je bil posredi spet denar, nekateri so se s tem projektom verjetno pošteno okoristili. In razni osebni, sebični finančni interesi so gotovo tudi v ozadju tega, kar se zdaj pripravlja za Besnico.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine