18.1 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

(PISMO BRALCA) Javni servis stavka – gledalci pa nemočni

Piše: Jožef Praprotnik

Zakaj so se v RTV SLO odločili za stavko, smo in še bomo poslušali pri vsakih poročilih, zato o njihovih razlogih nič z moje strani. A če so se naši vrli televizijci odločili za ta protest, smo gledalci ob vseh njihovih kapricah, netočnih, celo lažnih, žaljivih objavah nemočni, ker je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev nacionalne tv institucija za metanje peska v oči ali za posipanje s pepelom. Dovolj uvoda, pa konkretno.

V skupni oddaji RTV in POP tv lansko jesen je voditeljica RTV Erika Žnidaršič izjavila, da je smo Slovenci ujetniki 300 intenzivnih postelj, ter da so jih v partizanski bolnici Franji imeli še enkrat toliko. Torej so med vojno v soteski Pasice partizani uspeli postaviti 600 intenzivnih postelj in če bi v tistih razmerah tam bivalo 600 ranjencev, bi bila z bolniškim kadrom pravcata gneča, ki ne bi uspela niti preživeti, niti se skrivati pred sovražnikom, saj tisočim ni moč preživeti ob suhi hrani. Voditeljica Erika se je torej zatekla v laž in pretiravanje ter očitno podcenjevanje sedanjih zdravstvenih delavcev, kot tudi vlade. Gledalci in poslušalci oddaje – hvalili so se, da jo je v tistem hipu gledalo okoli 8oo tisoč gledalcev – bi morali njeno izjavo preprosto vzeti kot čisto resnico. Podpisani sem se takoj obrnil na varuhinjo Ilinko Todorovski z odločnim protestom, z zahtevo po Erikinem opravičilu in preklicu, pri čemer sem bil neuspešen. Obrnil sem se tudi na častno razsodišče pri društvu novinarjev Slovenije, ki pa na moj dopis ni niti odgovorilo, kar sploh ni bilo prvič, ker Oni nikoli ne odgovorijo.

Radijci in televizijci torej stavkate, a kaj naj storim jaz zvesti poslušalec radia in gledalec vaše televizije, ko stresate laži in pretiravanja, kot je štetje in vsakodnevno ponavljanje koliko dni je STA brez plačila, ki je bilo v hipu urejeno z nastopom novega direktorja. Jaz kot poslušalec in gledalec ostajam nemočen in tako primoran »požreti« prav vse, kar nam servirate. Pa dokažite, da se motim.

Jožef Praprotnik, Jesenice

Sorodne vsebine