17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

(PISMO BRALCA) Gradbeni inženir odkrito o poplavah

Piše: Danilo Magajne

Kot 80 let star univerzitetno diplomiran inženir gradbeništva bi rad spregovoril o poplavah, ki so vse nas zelo prizadele.

Ko sem videl po cestah v bližini vodotokov na široko in precej na debelo naložene kupe gramoza, sem pomislil, da ta gramoz na ceste ni mogel priti drugače, kot iz rečnih strug.

To pomeni, da se je po dnu močno naraslih rek valilo izredno veliko gramoza. Prav gotovo je ta gramoz v reke prišel iz vseh manjših strug številnih manjših pritokov teh rek, ki se jim reče hudourniki.

Ko je leta cca 2000 v Logu pod Mangartom v veliki poplavi ob istočasnih zemeljskih plazovih v vasi v tem blatu zemlje, gramoza in skal umrlo (katastrofalno utonilo) 7 ljudi je bilo po ne vem čigavem ukazu podjetje PUH (podjetje za urejanje hudournikov) ukinjeno!??

Če bi naš Puh še vedno opravljal urejanje hudournikov na način, kot ta dela že stoletja izvajajo podobne firme v vseh alpskih državah, bi bil ta gramoz tudi pri teh katastrofalnih poplavah ustavljen zadaj za številnimi ustreznimi pregradami v vseh hudournikih. Tako bi se potem po vseh strugah rek in potokov prelivale večinoma samo narasle vode skupaj z bistveno manjšimi količinami proda.

Tu se zastavlja vprašanje, zakaj je NEKDO? takrat ukinil podjetje PUH in VGP Soča, ki jo je v Posočju kmalu po tem nadomestila firma Hidrotehnik iz Ljubljane, čigar obnašanje je že takoj na začetku bolj izgledalo kot koruptivno početje, kot pa vestno urejanje vodotokov s pravilnim skrbnim izvajanjem teh pomembnih del z zainteresiranimi domačini!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine