19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(PISMO BRALCA) Evropske kontradikcije

Piše: Franc Bešter

Nameravam napisati še par besed ob francoskih volitvah, kjer suverenistka M . La Pen sicer ni zmagala, a je dobila zelo visok odstotek glasov, kar kaže na veliko razklanost francoske družbe. A ta razklanost se kaže v vseh evropskih državah in tudi v ZDA.

Projekt evropskega združevanja: velik, morda največji politični projekt v zgodovini, ki je prinesel ogromno pozitivnega. Vendar so se znotraj njega začele pojavljati močne unitaristične težnje: Evropo čim bolj poenotiti, izgleda kot da  bruseljski birokratski aparat teži k federalizaciji Evrope, da želi ustvariti nekakšne združene države Evrope. Kar je po svoje razumljivo, saj so razlike vsaki birokraciji moteče. To ni prvi poskus poenotenja te geografsko zelo razčlenjene in kulturno, narodnostno, jezikovno, zgodovinsko dokaj raznolike celine, to sta z vojaško silo, a brez uspeha, poskušala že Napoleon in Hitler. V naših časih se dogaja ponoven poskus poenotenja, za katerim, v to sem prepričan, stojijo globalisti, ki si prizadevajo za oblast nad vsem svetom, zato se podobni procesi dogajajo tudi v ZDA. Globalisti, v namen zmanjševanja razlik med narodi (oni delajo na odpravi narodov!) množično uvažajo črnske in muslimanske migrante, saj le-ti uničujejo evropsko kulturo, tradicijo, krščanstvo – vse to je trn v peti globalistov. In povzročajo kaos v evropskih prestolnicah, v katerih je vedno več nasilja. Zato imamo lahko to prihajanje migrantov za neke vrste vojno: vojna je nadaljevanje politike z nasilnimi sredstvi.

Jasno in naravno je, da se med številnimi Evropejci pojavlja odpor proti temu: proti nasilju, proti uničevanju kulture. Kot odraz tega raste podpora suverenističnim, evroskeptičnim strankam, celo radikalno desnim kot je AFD v Nemčiji – ker le-te nameravajo pripreti vrata migrantom. Lahko se zgodi, da se bo zaradi tega kakšna država celo odcepila, podobno kot se je zgodil brexit (vzrokov zanj je bilo več, vendar so bili vzrok tudi migranti), tako ta poskus poenotenja Evrope lahko privede do nečesa ravno nasprotnega – do njenega razpadanja. Lahko privede do odhoda držav kot sta npr. Poljska in Madžarska, ki hočejo ohraniti svojo kulturo in se upirajo globalističnim težnjam Bruslja. Te države so začutile, da Zahod drsi v nek totalitarizem. Ker imajo za seboj izkušnjo komunizma, nočejo eno tiranijo zamenjati za drugo.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine