1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

(PISMO BRALCA) Dr. Markeš, to ni več smešno! Je vrag vzel šalo?

 

Piše: Franc Mihič

Kateri vrag se več ne šali? Kdo spodbuja zavist in sovraštvo, menda ne ljudstvo?

“Le redko kdo dvomi, da niti spodbujenega sovraštva ne vodijo k Janši in njegovim temnim silam nove alternativne desnice, ki hoče imeti v posesti alternativno resnico”, pravi in svari dr. Janez Markeš v Delu – 29.10.2022.

Kako morete dr. Markeš tako zavajati in hujskati narod, ko kar enostavno trdite, da vse niti spodbujenega sovraštva vodijo k Janši in njegovim temnim silam, in še podkrepite, da le redko kdo dvomi o tem! Komu torej pripišete, kdo da redko dvomi o tem? Kako vi to veste?

Mar ni spodbujeno sovraštvo med narodom tudi sad vašega pisanja o “princu teme” in o temnih silah, kot da še živimo v času sežiganja čarovnic, v času velikih čistk, ki jih še nismo preboleli, niti pozabili. Močno dvomim, da so ti časi pozabljeni in lahko se ponovijo, če se bo še naprej dolivalo olje na ogenj na grmade.

Pred leti ste v MAG-u, v štev. 18. 2001, napisali kolumno Sodniški satanski stihi, ker ste bil prepričani, kje je za vas bil problem: “Slovenska sodišča iz neumnosti v neumnost dokazujejo, kako ne razumejo delovanja moderne države kot varuhinje moderne družbe. Svoboda izražanja je del njenega bistva. To v ničemer ne bi smelo biti vprašljivo …” Mar je svoboda izražanja torej še vedno samo za “napredne”? Dr. Markeš, v članku Od srede do srede sprašujete: “Si mora sodstvo ugled zaslužiti?” In še pravite: “Janša ni nekdo, ki bi smel uporabljati besedo ‘krivosodje’. Svojo plačo bo najbolje zaslužil, če bo spokal in šel z oblasti dol. Ni sogovornik sodstva. Še najmanj kot obsojen kriminalec in kot nekdo, ki se stalno sprehaja po robu kriminala. O sodstvu nima kaj govoriti.”

Mar je to vzorec svobodnega izražanja in vladavina prava!? Za koga? To je tragedija naše demokracije, vi dr. Janez Markeš, odrekate nedolžnemu premierju Janezu Janši pravico, da se brani, saj mu odrekate pravico do javne besede! Kaj ni to posmeh sodstvu in njegovim sklepom? Mar je to prispevek k ugledu pravosodja in boljši državi prava, za razvoj demokracije in države?

“Janša kriv si in molči!” tako so novinarji javnosti zavajajoče promovirali pravnomočno sodbo sodišč, ta je, da na sodišču Janši ni bila dokazana krivda in je nedolžen. To ni kultura in ne vladavina pravne države, ni demokracija, kjer velja, da “dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen”.

Cankarjev hlapec Jernej pravi: “Ne prerekajte se s pravico, kakor je; ljudje so jo ustvarili, ljudje so ji dali silo in oblast. Kadar vas biča, upognite hrbet in zaupajte v Boga … “. Ali so res ljudje-volivci ustvarili takšno “pravico” in ji dali silo in oblast?” Ali bo pravna država po meri državljanov ostala samo pobožna želja? O tem odločamo le volivci, saj sami volimo “postave in oblast”!

Žal je tudi to že 30 let pobožna želja velike, če že ne večine volivcev v RS, da bi volivci imeli vpliv in odločati, kdo bo po volitvah imel oblast, kot veleva tudi ustava. Tako imajo le predsedniki političnih strank še naprej največji vpliv na izbiro, kdo bo imel oblast. Politiki volivcem odrekajo to temeljno pravico, kar duši delovanje demokracije! Dr. Janez Markeš, to je že dolgo vroča tema, tudi za Janeza Janšo, ki čaka na obravnavo, tudi novinarjev!

Franc Mihič, Ribnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine