12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Petek v Trstu bo potekal v znamenju razprave o evropskih manjšinah in manjšinskih jezikih

V petek, 20. septembra, bo Trst prizorišče poglobljene strokovne razprave o evropskih manjšinah in manjšinskih jezikih. Osrednji pobudnik niza dogodkov, ki se bodo zvrstili v teku dneva ter postavili v ospredje vprašanje kulturne in jezikovne raznolikosti v sodobni Evropi, je Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI).

V dopoldanskih urah vas vabimo, da se nam pridružite na predavanjih zaključnega sklopa mednarodne znanstvene konference Societies and Spaces in Contact: Between Convergence and Divergence (Družbe in prostori v stiku: stičišča in razhajanja). Na konferenci, ki jo organizira Znanstveno-raziskovalno središče v Kopru v sodelovanju s SLORI-jem, Inštitutom za narodnostna vprašanja v Ljubljani (INV) ter Unijo Italijanov za Slovenijo in Hrvaško, bo skupina raziskovalcev in strokovnjakov iz Slovenije, Evrope in drugih delov sveta že ves prihodnji teden poglabljala vprašanja medkulturne komunikacije, družbene integracije in manjšin na obmejnih območjih. Petkov zaključni sklop predavanj, ki bo v deželni dvorani Tessitori na Trgu Oberdan s pričetkom ob 10.45, bo obravnaval alpsko-jadranski prostor, na njem pa bodo spregovorili Milan Obid (o Slovencih v Avstriji), William Cisilino (o Furlanih), Matejka Grgič (o Slovencih v Italiji), Andrea Bartole (o Italijanih v Sloveniji) in Milan Bufon (o manjšinah, mejah in čezmejni integraciji v Srednji Evropi). Razpravo v angleščini bo povezovala predsednica SLORI-ja in raziskovalka INV-ja Sara Brezigar, mednarodne goste pa bo uvodoma nagovoril direktor inštituta Devan Jagodic.

O stanju in perspektivah evropskih manjšinskih jezikov bo govor tudi v popoldanskih urah, ko se bodo udeleženci preselili v mestno središče, na glavno prizorišče Slofesta. Ob 17. uri bo pod šotorom na Borznem trgu srečanje, na katerem se bosta oba plenarna predavatelja konference, zaslužni profesor Colin Williams z univerze v Cardiffu in direktorica evropskega centra za manjšinska vprašanja v Flensburgu, Tove H. Malloy, pogovarjala z novinarjem Bojanom Brezigarjem. Srečanje s priznanima strokovnjakoma bo priložnost za spoznavanje »zdravstvenega stanja« manjšin in regionalnih jezikov v sodobni Evropi, tj. v času, ko se na našem kontinentu ponovno krepi populistični nacionalizem. Pogovor bo potekal v angleščini, poskrbljeno pa bo za simultano tolmačenje v slovenščino in italijanščino.

Mednarodno srečanje bo med drugim sklenilo bogat spored dogodkov, ki jih SLORI istega dne prireja v okviru Slofesta. Sodelavke in sodelavci inštituta bodo namreč dejavni že v jutranjih urah, ko bodo sooblikovali program, namenjen šolam s slovenskim in italijanskim učnim jezikom. Že ob 8.00 bodo lahko učenci in dijaki v palači Gobcevich prisluhnili predstavitvam razčlenjene stvarnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki jih bo zanje pripravila raziskovalka Zaira Vidau. Informativne delavnice prirejamo v spomin na preminulo odbornico in profesorico Patrizio Vascotto, ki si je posebej prizadevala za sodelovanje med različnimi tržaškimi kulturami. Učenci drugih šol se bodo lahko na Borznem trgu vzporedno preizkušali v igrah o medkulturnosti, ki jih je inštitut zasnoval v okviru čezmejnega projekta EDUKA in jih bo na omenjenem dogodku vodila Martina Pettirosso. Sodelavcem inštituta se skratka obeta naporen dan, pa vendar v veselem in prazničnem vzdušju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine