5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Patricija Šulin za celovito evropsko izobraževanje o totalitarni preteklosti

“Ni skupne prihodnosti, če ne poznamo naše preteklosti. Če v prihodnosti ne želimo ponavljati napak iz preteklosti, moramo ohranjati spomin nanjo, se o njej podučiti ter jo raziskovati”, je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu ob robu razprave o celovitem evropskem izobraževanju o totalitarni preteklosti, njenem raziskovanju in ohranjanju spomina nanjo dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Po mnenju Šulinove moramo ohranjati spomin na tragično preteklost Evrope. “Mlada generacija se mora seznaniti z vsemi totalitarni režimi, ki so z vojnimi zločini, genocidi in množičnimi poboji za seboj pustili milijone žrtev. Le tako bo dojela vso razsežnost Evropske unije, ki je nastala na pogorišču dveh svetovnih vojn predvsem kot projekt miru, sprave, demokracije, svobode in spoštovanja človekovih pravic”, je dejala evropska poslanka.

“S celovitim evropskim izobraževanjem o naši skupni preteklosti ne bomo le ohranjali spomina na žrtve, temveč tudi gradili demokracijo ter nove generacije utrdili v prizadevanjih, da se noben totalitarizem v prihodnosti ne bo več ponovil”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine