0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Patricija Šulin za boljšo zaščito potnikov v železniškem prometu

“Nadomestilo v primeru zamud, več informacij za potnike ter boljša pomoč osebam z omejeno mobilnostjo in invalidnim osebam. Vse to med drugim prinaša posodobljena zakonodaja glede pravic potnikov v železniškem prometu v Evropski uniji, ki uvaja pravni okvir za zaščito pravic potnikov. To je odlična novica za vse evropske potnike”, je uvodoma ob robu razprave o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o pravicah in obveznostih potnikov v železniškem prometu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta dejala evropska poslanka Patricija Šulin, nadomestna članica Odbora za promet in turizem.

 

Šulinova pozdravlja rešitve v posodobljeni zakonodaji ter večje pravice za potnike. “Potniki v železniškem prometu morajo v primeru zamud vlakov dobiti pošteno in razumno odškodnino. Povrnjena cena celotne vozovnice v primeru več kot dve urne zamude vlaka je dobra rešitev. Železniški promet v EU, ki v primerjavi z drugimi državami po svetu velja za enega najučinkovitejših, mora ostati cenovno dostopen ter bolj prijazen do oseb z omejeno mobilnostjo”, je bila jasna evropska poslanka.

Evropska poslanka izpostavlja tudi uvedbo enotne vozovnice, ki bo pozitivno vplivala na uporabniško izkušnjo potnikov. “Uvedba enotne vozovnice bo potnikom omogočila boljšo zaščito pri nakupu vozovnice preko spleta. V primeru zamud oziroma prekinjene povezave bo potnik lahko z enotno vozovnico uporabil naslednjo železniško povezavo, ne glede na operaterja in brez dodatnih stroškov”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Železniški sektor se je od leta 1991, ko je bila objavljena prva zakonodajna pobuda, znatno spremenil, saj so se t. i. uveljavljeni prevozniki popolnoma prestrukturirali in na trg so vstopili novi. Nova pravila se bodo uporabljala po vsej Evropi in za vse vrste železniških storitev, bodisi zasebne, javne, regionalne ali mednarodne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine