8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Patricija Šulin: Moramo stopiti skupaj in se usmeriti v skupno prihodnost

Evropske države so znale v prelomnih trenutkih stopiti skupaj in se postaviti za skupne vrednote, kot so mir, demokracija in svoboda.

Devetega maja mineva 68 let, od kar je eden od očetov združene Evrope francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi z namenom zagotovitve miru med narodi.Evropska poslanka Patricija Šulin ob tem poudarja, da Schumanova deklaracija predstavlja glavni temelj evropskega povezovanja, »ki ga niso narekovali ekonomski interesi, temveč je ključno vlogo odigrala želja po spravi, miru, demokraciji, svobodi in spoštovanju človekovih pravic.«

»Slovenija je leta 2004 z vstopom v ta elitni klub pridobila štiri svoboščine določene v Pogodbi iz Rima: prost pretok dobrin, storitev, kapitala in oseb znotraj Evropske unije. Zdi se, da se velikokrat ne zavedamo kakšne prednosti nam prinaša članstvo v Evropski uniji in da mora biti v interesu vseh nas, da Evropska unija obstane,« je bila jasna Patricija Šulin.

Šulinova poudarja, da je Dan Evrope priložnost za razmislek o pomenu evropskega združevanja. »Evropske države so znale v prelomnih trenutkih stopiti skupaj in se postaviti za skupne vrednote, kot so mir, demokracija in svoboda. Tudi danes moramo stopiti skupaj in se usmeriti v skupno prihodnost,« je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine