17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku

Piše: C. R.

Včeraj, 2. februarja, so v Trgovskem domu v Gorici predstavili program letošnje osrednje proslave Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo od leta 2010 prirejata krovni organizaciji SKGZ in SSO. Letošnji program proslave z naslovom ODTISI SVETLOBE. Tam notri je vse naše življenje … je zasnovala ekipa Kinoateljeja in se bo v skladu s trenutnimi covid omejitvami odvijala preko spleta in televizijskih ekranov. Na novinarski konferenci sta bila prisotna predsednika krovnih organizacij Walter Bandelj in Ksenija Dobrila, režiser proslave Leo Černic ter Mateja Zorn, predstavnika društva Kinoatelje.

Predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, sta med tiskovno konferenco poudarila zadovoljstvo, da so protagonisti letošnje proslave ob slovenskem kulturnem prazniku mladi — od slavnostne govornice Vide Rucli, do režiserja Lea Černica in drugih soustvarjalcev proslave. »Veseli smo tudi, da bo, pa čeprav zaradi pandemskega obdobja, letos prvič imela glavno besedo najmlajša umetniška forma, se pravi film,« je poudarila Ksenija Dobrila. »Izpostaviti gre zgled Franceta Prešerna in njegove dediščine, ki predstavlja temelj kulturne in narodne zavesti tudi za Slovencev v Italiji,« je zaključil Walter Bandelj. Predsednika sta se na predstavitvi namenoma usedla drug pred logo ustanove drugega, da bi poudarila podobo skupnega sodelovanja in dela. Izpostavila sta pomen kulture, kot enega glavnih temeljev slovenskega naroda, saj smo narod, ki se je skozi stoletja ohranjal prav preko kulture, ki nas je neprestano prežarjala. Predsednika sta prepoznala pomembno in v prihodnost usmerjeno delo, ki ga Kinoatelje opravlja v slovenski zamejski skupnosti.

Režiser Leo Černic je predstavil izhodišče nastajajoče proslave, ki gradi na filmski govorici. Zgodba sledi kozmonavtu, ki pristane v naših krajih in jih radovedno raziskuje. »Všeč mi je bila prispodoba kozmonavta kot nekoga, ki pozna celoten kozmos, širno vesolje in kontrast, ki se izriše s pristankom na njemu nepoznanem koščku sveta, kjer biva naša manjšina, in jo začne raziskovati prav skozi gibljive podobe,« je povedal Černic. »V igranem delu filma lahko najdemo zgolj dva nastopajoča, devetdesetletnega amaterskega filmskega ustvarjalca Aljošo Žerjala in mladega filmskega študenta Jana Devetaka. Nekoga, ki je že ustvaril veliko dragocenih avdiovizualnih zapisov, drugi pa je šele na začetku svoje ustvarjalne poti,« je še dodal Černic.

Programska vodja Kinoateljeja Mateja Zorn je nato izpostavila bogastvo in dragocenost avdiovizualne dediščine Slovencev v Italiji, ki kliče po tem, da jo uredimo in začnemo tudi primerno vrednotiti. »Kar je bilo narejeno do sedaj razumemo kot začetek obsežnejše raziskave, ki jo je potrebno nadgraditi in v naslednjem koraku tudi poskrbeti za ustrezno hranjenje, digitaliziranje in restavriranje ter predvsem prenos tega poznavanja na nove, mlajše generacije. Našo vizijo in pristop delovanja na tem področju smo artikulirali v besedilu Proslavi ob rob (dosegljiv je na spletu) in upam, da jo bomo v sredini slovenske skupnosti v Italiji v bližnji prihodnosti tudi začeli uresničevati. Tokrat bo v kolažu predstavljen zgolj delček zapuščine, izbrani so bili filmi, ki jih zaznamuje izrazit avtorski pristop pri njihovem snovanju.«

Vljudno vabljeni k spremljanju Osrednje proslave Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki sta jo letos krovni organizaciji SKGZ in SSO zaupali ekipi Kinoateljeja, in nosi naslov ODTISI SVETLOBE. Tam notri je vse naše življenje … Proslava bo na ogled v ponedeljek, 8. februarja 2021, ob 19. uri v živo preko Kinoateljejevega YouTube kanala, 14. ter 18. februarja pa preko televizijskega prenosa na Slovenskem programu Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino. Letošnji program bo zaznamovala govorica mladih, pod režijo se podpisuje Leo Černic, slavnostni govor pa bo imela arhitektka Vida Rucli.

Kinoatelje želi izpostaviti bogastvo in dragocenost avdiovizualne dediščine Slovencev v Italiji, ki kliče po tem, da jo uredimo in začnemo tudi primerno vrednotiti. Ljudje puščamo v gibljivih podobah odtise življenja. Vsaka skupnost, še posebej manjšinska, ima rada svoje izročilo, a projekcija v bodočnost je zreli sad, ki ga je treba pri rasti spremljati, negovati. Bolj enostavno je navezovanje na uveljavljeno tradicijo, ki se nam zdi zanesljiv in trajen proizvod stoletij. Vendar delo za bodočnost je prav ustvarjanje novega, preoblikovanje in preseganje obstoječega izročila, ki je pričevanje in dediščina preteklosti in bogastvo vsake skupnosti. Zato pa ni železna srajca, ampak odskočna deska. Delo za bodočnost je ustvarjanje novega izročila. Kot so naši predniki ustvarili svojo dediščino, tudi mi gradimo za bodočnost novo dediščino, ki jo lahko zapišemo v podobe filma, rahle a trajne.

8. februarja 2021 ob 19.00 – v živo na Kinoateljejevem YouTube kanalu

14. februarja 2021 ob 21.00 – premierno na Slovenskem programu Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino

18. februarja 2021 ob 20.55 – ponovitev na Slovenskem programu Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino

ODTISI SVETLOBE

Tam notri je vse naše življenje …

Režija in montaža: Leo Černic

Direktor fotografije: Fabris Šulin

Oblikovalec zvoka: Havir Gergolet

Druga kamera: Urban Košir

Nastopata: Jan Devetak, Aljoša Žerjal

Ekipa: Majda Bratina, Aleš Doktorič, Martina Humar, Karin Kocijančič, Mateja Sulič, Orjana V. Grbac

Producentka: Mateja Zorn

Produkcija: Kinoatelje, februar 2021

Vir: organizacije Slovencev v Italiji

Zadnje novice

Sorodne vsebine