10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Opazovanje odnosov moči v jezikih in kulturah – od jezikovnega pouka do turističnega oglaševanja

Tržaško knjižno središče bo v četrtek prizorišče zanimive razprave o učinkoviti in nenasilni komunikaciji z vidika opazovanja odnosov moči v jezikih in kulturah v različnih kontekstih – od jezikovnega pouka pa vse do turističnega oglaševanja. O temi bo razpravljala dr. Vesna Mikolič, redna profesorica in znanstvena svetnica na področju jezikoslovja, zaposlena na Inštitutu za jezikoslovne študije ZRS Koper in na katedri za slovenski jezik in književnost Oddelka za humanistiko Univerze v Trstu.

Vesna Mikolič, specialistka za jezikovno politiko, medkulturno komunikacijo, pragmatiko, semantiko in analizo diskurza, bo tržaškemu kulturnemu okolju predstavila vsebine svojih zadnjih znanstvenih monografij. V prvi, t. j. knjigi z angleškim naslovom Ethnic Identity and Intercultural Awareness in Modern Language Teaching (Etnična identiteta in medkulturna ozavšečenost pri sodobnem poučevanju jezika), avtorica predstavlja vzgojno-izobraževalni model TILKA. Gre za model sočasnega poučevanja jezika in književnosti, ki vključuje medkulturno vzgojo in usposabljanje za učinkovito in nenasilno komunikacijo. Druga knjiga, Govor turizma, pa na osnovi neposredne izkušnje raziskovanja slovenskega turizma obravnava področje turizma kot stik jezikov in kultur. Pri tem – piše avtorica – ima jezik poseben pomen, saj se turistična ponudba dokončno oblikuje in ovrednoti šele s komunikacijo.

Srečanje prireja Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), pogovor z avtorico pa bo vodila raziskovalka inštituta, dr. Matejka Grgič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine