5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Odstranitev minirane kamnine s posmrtnih ostankov umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico – je bil med storilci Zdenko Roter?

Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v program dela za leto 2019 uvrstila tudi odstranitev minirane kamnine s posmrtnih ostankov umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico.

 

Terenske raziskave dr. Mitje Ferenca s študenti v letu 2004 so v vrtači pred breznom razkrile množico predmetov, ki so verjetno pripadali  tam umorjenim slovenskim vojnim ujetnikom. Te ugotovitve so potrdile nadaljnje arheološke raziskave in terenski pregledi pod vodstvom dr. Uroša Koširja. Po podatkih popisov je bilo po nepopolnih podatkih v Kočevskem Rogu umorjenih več kot 1.500 Slovencev. Macesnovo gorico kot morišče Slovencev omenja tudi stran storilcev, omenimo dr. Zdenka Roterja.

Dr. Andrej Mihevc je ocenil obseg miniranja. Verjetno je bilo odstreljenih več sto kubičnih metrov kamnine – zadnje miniranje je bilo domnevno v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Po potrditvi programa Komisije za leto 2019 na Vladi RS je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izpeljalo razpis, na katerem je bila za izvedbo projekta izbrana Komunala Kočevje. Ta je v avgustu začela z pripravljalnimi deli, po poseku drevja pa so v prejšnjem tednu začeli tudi z drugimi deli.

MGRT in Komisija bosta o poteku del in odkritji obveščala javnosti.

Prilagamo nekaj terenskih posnetkov, ki jih na včerajšnjem ogledu delovišča posnel dr. Andrej Mihevc.

Predsednik Komisije

Dr. Jože Dežman

Zadnje novice

Sorodne vsebine