11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Odprto pismo šolam in državnim organom: je res vredno tvegati?

Piše: C. R.

Spoštovani! Glede na trenutno epidemiološko situacijo in nove seve, ki se širijo v Sloveniji, smo spremljali vašo odločitev, da gredo otroci v šole v času, ko je v Sloveniji potrjen angleški sev, ki se zelo hitro širi ravno med otroci in jo sprejeli z mešanimi občutki. Na eni strani je razumljivo, da morajo otroci po tako dolgem času v šolo, na drugi strani pa nas skrbijo morebitne okužbe med otroci, saj so posledice covida tudi pri nekaterih otrocih hude in dolgotrajne, poleg tega pa lahko nevede prenesejo okužbo družinskim članom. Skrb za otrokovo varnost je povzročilo tudi dejstvo, da v razredih ni mogoče zagotoviti predpisane razdalje. Zato še posebej pozdravljamo naslednje ukrepe: pogosto zračenje, razkuževanje rok in seveda obvezno uporabo obraznih mask v času pouka. 

Obstaja pa skupina staršev, ki so proti, da otroci nosijo maske, čeprav z njimi ščitijo sebe in druge in bi z nenošenjem mask ogrožali zdravje sošolcev, do česar nimajo pravice. Ti starši so zelo aktivni, pišejo ravnateljem, imajo tudi pravne nasvete, zato nas skrbi, da bodo izvajali prevelike pritiske, da se ugodi njihovim zahtevam in se bo vaša odločitev glede obveznega nošenja mask v razredih tako kot oktobra lani, spremenila.
Ker imajo otroci pravico do šolanja v varnem okolju, apeliramo na vas, da jim to v polni meri zagotavljate še naprej z vsemi možnimi zaščitnimi ukrepi. In da v primeru ukinitve katerega od ukrepov zagotovite možnost šolanja na daljavo tistim, ki bi zaradi varovanja svojega zdravja to želeli.
V upanju, da boste našim otrokom zagotavljali optimalne varne pogoje za šolanje, vas lepo pozdravljamo.
Skupina staršev in otrok

Zadnje novice

Sorodne vsebine