9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Odprto pismo Šarcu in Židanu: Upokojenci zahtevamo spoštovanje zakona!

Civilna iniciativa Za upokojence gre že od poletja dalje zbira podpise za uskladitev pokojnin, ki se zadnjih deset let niso ustrezno usklajevale zaradi varčevalnih ukrepov. Nas nekaj posameznikov – entuziastov je do danes zbralo 13 tisoč podpisov, in to kljub temu, da nimamo ustrezne logistike, in nas ni podpirala nobena politična stranka, ali kakršna koli druga organizacija. Opažamo, da je v javnosti bil velik odziv na našo akcijo, zato z optimizmom pričakujemo, da bo politika sprejela naše zahteve, ali pa jih vsaj uvrstila v program  ukrepov.

 

Naj na kratko strnemo naše zahteve:

  • Najkasneje do 30. junija 2020 naj se opravi izredna uskladitev pokojnin, po podatkih Sindikata upokojencev za 7,2 odstotka. S tem bi se odpravili varčevalni ukrepi po Zujf, ki veljajo samo še za upokojence.
  • Zahtevamo, da se pri usklajevanju pokojnin z rastjo plač v bodoče upoštevajo povprečne neto plače, in ne več bruto plače kot do sedaj. Prispevki iz bruto plač se namreč zmanjšujejo, s tem pa tudi osnova za usklajevanje pokojnin in posledično se odpirajo škarje med neto plačami in pokojninami.
  • Letni dodatek (regres) za upokojence se mora v bodoče izplačevati v dveh razredih, tako kot to predvideva zakon ZPIZ-2.
  • Vlada pripravlja povečanje odmernega odstotka pokojnin za moške od sedanjih 57,25% na 63%. Zahtevamo, da se ti popravki upoštevajo tudi za vse obstoječe upokojence, sicer bodo le-ti v neenakopravnem položaju, kar je protiustavno.

Vse zgoraj navedene zahteve in 13 tisoč podpisov nameravamo skupaj s Sindikatom upokojencev Slovenije dne 23.10. 2019 predati Predsedniku vlade Marjanu Šarcu ob 11 uri, in nato Predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu ob 11,55 uri.

Iz kabineta predsednika vlade so potrdili, da bodo prevzeli podpise in nam sporočili, da bo podpise v imenu vlade sprejel državni sekretar v kabinetu predsednika vlage, g. Uroš Prikl.

Državni zbor nas je obvestil, da bodo prevzeli podpise in da bo podpise prevzel predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan.

Pristojne tudi obveščamo, da s to akcijo nikakor ne bomo prenehali s svojimi aktivnostmi, temveč bomo vztrajali vse dokler se diskriminacija upokojencev ne bo odpravila. Dovolj je desetletnega obdobja, ko se je upokojence zaradi varčevalnih ukrepov spravilo na rob preživetja. Vztrajali bomo, da se položaj upokojencev uskladi z našo obstoječo zakonodajo. Prav tako bomo vztrajali, da se delež za pokojnine v BDP uskladi s primerljivimi državami, ki imajo podoben pokojninski sistem kot Slovenija.

Ne pristajamo več na padanje pokojnin, ko se pokojninska blagajna že od devetdesetih let dalje izkorišča za nenamenske transferje in s tem siromašenje nas upokojencev. Enostavno povedano, dovolj nam je takšne prakse, volivci politiki nismo dali takšnega mandata.

       Civilna iniciativa Za upokojence gre

                                                                                                                Za: Kajtimir Kunc

Priloge:

  • Elektronsko obvestilo iz kabineta predsednika vlade
  • Elektronsko obvestilo iz kabineta predsednika Državnega zbora

Zadnje novice

Sorodne vsebine