13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Odprto pismo predsednika Združenja novinarjev in publicistov generalnemu direktorju RTV Slovenija!

Spoštovani generalni direktor Igor Kadunc!

 

Zahvaljujemo se vam za odgovor, ki pa sproža veliko mero začudenja in novih vprašanj. Omenjate, da Programskega sveta ne boste zaprosili za razrešitev varuhinje na podlagi »temeljitega premisleka in na podlagi utemeljenih argumentov«, ki pa jih kot vsebinski odgovor na naše zahteve ne navedete? Zavračate da varuhinja dela po dvojnih merilih brez da bi odgovorili na očitke. Prav pri slednjem se želimo zaustaviti. Ste pri svoji presoji upoštevali utemeljene argumente vašega sodelavca in našega člana dr. Jožeta Možine? Njegovi argumenti so v točki zavrnitve očitkov varuhinje Ilinke Todorovski zelo natančni in prepričljivi. Morda vsi ne držijo, a ne predstavljamo si vašega ocenjevanja delovanja varuhinje, brez upoštevanja oz. presoje odgovora Možine. Posebej za to ne, ker je Možina v tem primeru stranka v postopku. Kaj bi se namreč zgodilo, če bi se po sodni poti izkazalo, da je gospa Todorovski delovala pristransko oz. po dvojnih merilih, generalni direktor pa je ignoriral argumente svojega podrejenega, ki je na to pisno opozoril? Mar ima Jože Možina na RTV kak poseben status, da se njegovih stališč apriori ne spoštuje?

Če se izkaže, da ima katerikoli člen vodstva javnega zavoda dvojna merila do svojih zaposlenih glede na njihov svetovni nazor, se bo ZNP prisiljen temu posebej posvetiti in poiskati pravno pomoč.

Menimo, g. direktor, da ste preuranjeno zavrnili zahtevo ZNP za razrešitev varuhinje. Ali ob navedbah naših najboljših poznavalcev udbovskih arhivov, da je bila gospa Todorovski stalni občasni vir tajne komunistične policije SDV, varuhinja še uživa vaše zaupanje?

Vrnimo se k dvojnim merilom in pristranskosti. V duhu delovanja, da argument nekaj velja in si pred njim ne smemo zatiskati oči, vam predlagamo, da se opredelite, do posameznih navedb v Možinovem odgovoru, ki konkretno problematizirajo ravnanja in odločanje varuhinje. Pri tem računamo na vaše avtonomno stališče. Možinov odgovor v predmetni zadevi, ki ga na RTV do sedaj niste upoštevali, kot integralni uradni del tega dopisa prilagamo v nadaljevanju. Prosimo vas za vsebinski odgovor na posamezne ugotovitve in zavrnitve Jožeta Možine.

S spoštovanjem.

Združenje novinarjev in publicistov

dr. Matevž Tomšič, predsednik

Zadnje novice

Sorodne vsebine