11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Odmev na pismo dr. Janeza Markeša

Že vaš naslov “Neverjetna brutalna retorika Delovega komentatorja dr. Janeza Markeša, ki je Ivi Pavlin Žurman in Viliju Kovačiču javno zabrusil, da sta »zdrizasta psihopata, identična podganam, ki mrgolijo po kloakah« pove veliko o osebi, ki je meni in g. Viliju Kovačiču poslala pismo (objavljeno v vašem prispevku), ki me je šokiralo.  (opomba uredništva: članek o tem si lahko preberete TUKAJ).

 

Čeprav Markeša ni na mojem seznamu novinarjev, ki jim občasno pošljem svoje kritično razmišljanje (zadnje čase sem kritično pisala, tako na spletu kot v pismih bralcev, o neprimernosti vladnega projekta 2. tir, ki smo ga DavkoPlačevalciSeNeDamo z Vilijem Kovačičem skušali preventivno zaustaviti, zato da bi se izbrala optimalna alternativa gradnje dveh(!) tirov, tehnološko ustrezna, cenejša, zgrajena bistveno hitreje in brez škode za okolje in o montiranem procesu kontinuitete proti dr. kemije Milku Noviču – več na dosjemilkonovic.si),  sem dobila Markeševo pošto z besedilomKovačič in Pavlin Žurman, Ste iz dna duše pokvarjeni in osebno podli ljudje. 

Moj odgovor v spletni komunikaciji večjega števila naslovnikov: “Na nesramno pismo novinarja Janeza Markeša nisem nameravala odgovoriti, saj pisanje pove dovolj o osebi JM. Zanimivo, da je podobno retoriko uporabil novinar Matej Šurc, ko sem javnost in urednike opozorila na njegov nesprejemljiv sovražni govor v radijski oddaji. No, po premisleku pa se le oglašam in novinarja Janeza Markeša sprašujem: “Kaj je neresničnega v mojem pisanju?”

Na Markeševe kolumne v Delu sem namreč dva krat replicirala v  PP29 (SP Dela). Druga replika (v uvodu sem napisalaBistvo profesionalnega novinarstva je resnična in popolna informacija. V razmerah enobarvnih (tiskanih) dominantnih medijev je nepopolna informacija laž, saj ne omogoča objektivnega, celovitega razumevanja dogodka, dogajanja. Danes lahko na spletu osveščen bralec sam poišče objektivno informacijo in prebere komentarje, mnenja posameznih, ideološko opredeljenih piscev, novinarjev, publicistov. Na osnovi primerjave argumentov si ustvari lastno mnenje, kdo, kateri  novinar (medij) ima prav. To zahteva čas in razmišljanje, česar ljudem danes primanjkuje. Zato je indoktrinacija množic velik problem sodobnega časa), ni bila objavljena. Je bi sporen moj zaključek: “Na koncu prispevka izrazi kolumnist (Markeš) še svoje zadovoljstvo, ker Šarec ni šel v koalicijo s SDS in v vlado ksenofobnega tipa (zopet stigma). Pravzaprav premier Šarec ne potrebuje piar službe dokler ima apologete v novinarjih.”

Uglednega(?) kolumnista Dela Markeša, tako ga je v oddaji RTVS Politično (6.1.2019), predstavila voditeljica Tanja Gobec, sem omenila tudi v svojem odzivu na to oddajo, tako na spletu https://www.casnik.si/zahtevamo-pravico-do-odpovedi-rtv-narocnine/ , kot v pismih bralcev revije Reporter (14.1.2019, Čigava je RTVS?) 

Od kod Markešev gnev?

V spletni komunikaciji je bil objavljen Markešev citat iz njegove kolumne iz leta 2004 Dreyfus na šestdeset podlage (Mag, 25.2.2004, št. 9/2004), kjer je takratni odgovorni urednik Maga Janez Markeš pravilno napovedal prihodnost politika Janeza Janše z besedami: 

“Jesenske volitve bodo tako po vsej verjetnosti ene najbolj razburljivih, kajti nomenklaturi ne bo ostalo drugega, kakor da iz Janše naredi fantomskega fašista in ga javnomnenjsko potolče – deset klafter pod zemljo, kot bi dejal Ivan Cankar. Patološko sovraštvo do njega pa je mogoče definirati: izvira iz nomenklaturnega občutka ogroženosti, kajti očitno ima Janša v nečem zelo prav. Ključ leži v njegovi ideološki interpretaciji narave slovenske nomenklaturne oblasti. Dolgo je bil zanje poskusni zajec, za katerega so bili pač prepričani, da je vodljiv in obvladljiv brez možnosti presenečenja ….” 

Veliki pok se je zgodil kasneje, leta 2008, še prej pa je bilo objavljeno znamenito pismo članov F571 s prvopodpisanim Matejem Šurcem. Ta je lani, 10. avgusta javno agitiral na radiu Slovenija (oddaja  Labirinti sveta) z besedami: “Ali se ti, ki že dolge tedne kujejo koalicijo, sploh zavedajo, kaj čaka Slovenijo, če jim spodleti? Zavladal bo klerofašizem, obrobna Nova tv bo postala nacionalna tv. Povampirjeni homofobi in lažni domoljubi bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Slovenska politika ima še eno priložnost, da prekine to nagnusno koalicijo sovraštva, ki se razteza …..” 

Kdo goji sovražni govor?

Iva Pavlin Žurman, Solkan

Zadnje novice

Sorodne vsebine