8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Obstaja nagradno vprašanje za 1 milijon € in sicer kako bi lahko naši upokojenci še bolj zategovali pas?

Danes v Sloveniji ustvarimo več kot porabimo, pod vodo pa nas tišči odplačevanje dolgov za pokradeno privatizacijo in za ponesrečeno prvobitno akumulacijo (ustvarjanje novodobnega slovenskega plemstva katerega nismo imeli že od karantanskih časov).

V času kriznih let od l. 2008 do l. 2018 se je število upokojencev povečalo za 16 %, delež pokojninskih izdatkov v BDP pa samo za 0,3 %, to je iz 9,7 % na 10 %. Breme reševanja stanja javnih financ se je tako prevalilo kar na upokojence same.

Kdor seje revščino žanje vihar. To gledamo te dni v Franciji. Prav zato je vlada R Slovenije pred časom dvignila vse socialne transferje (beri socialne pomoči). Upokojenci pa v tem pogledu ne predstavljajo nikakršne nevarnosti, že na kakšen miren protestni shod jih je praktično nemogoče spraviti.

Upokojenske organizacije katere večinoma vlečejo niti še iz starih časov vehementno zatrjujejo, da je bolje jesti travo kot pa da pade vlada in volitve dobi J.J. Da lahko jemo travo je v ranjki Jugoslaviji vehemento zatrjeval in prepričeval zahodne novinarje že pok. Kardelj, ko je zatrjeval da Jugoslavija spor s Stalinom lahko celo preživi in ga tudi je.

Stranka DESUS mirno kima vladi in sprejema kompromise na račun svojega volilnega telesa, to je upokojencev. Njenega predsednika, tokrat v vlogi obrambnega ministra, bolj zanimajo nakupi štirikolesnikov kot pa pokojnine in upokojenci. 

Mag. Bratuškova je vehemetno zatrjevala, da bo stopila na okope v boju za upokojensko staro pravdo. Ko je bilo dejansko treba oditi iz vlade (pa bi svoj naslednji volilni rezultat zaradi pokončne drže vsaj podvojila) se je pustila prepričati, da ni pravi čas, da počakajmo, da bomo… Enako je storila že ob nastopu mandata, ko predloga za višji odmerni procent pokojnin ni takoj vložila v parlamentarno proceduro kot je vehementno obljubljala pred volitvami in pobiranju podpisov temveč se pustila konstruktivno prepričati drugim strankam naj še malo počaka.

Pred sabo imam odgovor na moj dopis nekdanji ministrici dr. Mrakovi v katerem mi zatrjuje, da so enakomerno porazdelili breme varčevanja ob krizi med javne uslužbence in upokojence. Prvim so se plače znižale za 8 %, enako se niso uskladile tudi pokojnine. Prvi so dobili svoje nazaj, na upokojence so pozabili vsi.

Mislim, da plujemo v vode v katerih bo potrebno za preživetje slednjih razprodati vse njihovo premoženje. Mogoče je to tudi namen in cilj novodobnih kapitalistov in špekulantov. 

Danes upokojenci ne zanimajo nikogar več, do naslednjih volitev… Povprečna slovenska pokojnina je 6 € višja od praga revščine, 25 % pokojnin je pod njim. 

V Italiji se pokojnine normalno usklajujejo, so poračuni… Bruselj je izdal evropske sanje, Pariz je padel na testu demokracije, človekovih pravic in svobode. 

Kaj nam bo prinesel jutrišnji dan?

Sony Globokar, Izlake

Zadnje novice

Sorodne vsebine