9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Ob slovenskem kulturnem prazniku dan odprtih vrat Savinove hiše in Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu

Piše: C.R.

Ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, v ponedeljek, 8. februarja 2021, vabimo na dan odprtih vrat Savinove hiše in Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali zbirke in razstave med 10. in 13. uro. S skupnim spoštovanjem navodil in upoštevanjem protikoronskih ukrepov bo obisk varen za obiskovalce in zaposlene.

V Savinovi hiši, ki se nahaja v središču Žalca (Šlandrov trg 25), si lahko obiskovalci v ogledajo spominsko sobo generala in skladatelja Friderika Širce – Rista Savina, Galerijo Savinjskih likovnikov in Galerijo Jelice Žuža. V pritličju je Savinov likovni salon, v katerem je še do konca februarja 2021 na ogled razstava kiparja Boštjana Drenovca z naslovom Umetni raj.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je urejen v nekdanji sušilnici hmelja (Cesta žalskega tabora 2). Skupaj s Fontano piv Zeleno zlato predstavlja poklon tradiciji hmeljarstva, ki je zaznamovalo Spodnjo Savinjsko dolino. Obiskovalec v njem spozna prehrano, oblačila, običaje, številne hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je nastala s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem, njihove dokumentacije, fotografij, spominov. Ponudbo Ekomuzeja od marca 2019 dopolnjuje ogled filma v 360-stopinjski 3D tehniki.

Vir: Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine