11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Ob obletnici mednarodnega priznanja Republike Slovenije vabljeni na predstavitev zbornika Iskanje slovenske poti

Predstavitev knjige “Iskanje slovenske poti” bo v sredo, 22. 1. 2020 ob 17.00 uri v prostorih Muzeja Slovenske osamosvojitve, Cankarjeva cesta 11, v Ljubljani. Pobudnik zbornika dr. Julij Bertoncelj bo spregovoril  tudi o svoji knjigi Shalom.

 

Shalom je hebrejska beseda, ki združuje  mir, popolnost, blaginjo, tudi harmonijo, razcvet…, sicer pa je Shalom univerzalen pozdrav,  ki nadomešča naš Živjo!, a tudi Nasvidenje! Začetek in konec nekega dogodka se lahko zaključi s pozdravom – Shalom!

Kdo si ne želi tisto kar Shalom vsebuje? Vsak, prav vsak! Knjiga Shalom kar posreduje vsebino knjige; mir, popolnost in blaginja v Izraelu. Kje so razlogi za mir, kje so razlogi za vrednote, ki vodijo Izrael v popolnost in kaj stori ta Človek, Izraelec za blaginjo še vedno skrivnostne dežele, ki je v komaj sedemdesetih letih vstopila na svetovni oder, danes pa je že med 10-timi najmočnejšimi državami na svetu? 

Ta fenomen je vznemiril avtorja, da se je podal v Jutrovo deželo kar s kolesom. Tam so cilji, ki jih avtor išče na neobičajen način, s sprehajanjem med najbolj vitalnimi deli družbe, še posebej pa z neposrednim spoznavanjem vrednot sodobne izraelske družbe v primerjavi s stanjem v Sloveniji, ki je vse slabše… Njegove misli so drzne, neposredne, pogosto tudi neizprosne, ampak dobro hoteče. Avtor se ni mogel izogniti najbolj pomembni značilnosti; z rojevanjem krščanstva in likom največje ikone vseh časov, Jezusa Kristusa. Avtor se mu približa in ga skuša zvabiti med ljudi, tudi med nas, saj smo se v vsakodnevni praksi življenja neverjetno oddaljili od njegovih sporočil, ki jih je plačal s trpljenjem, še pred križanjem. Vse bolj smo slepi za to, kar je nas učil in se v upanju, da bomo sledili njegovim zakonom, tudi žrtvoval. Slovenija vedno bolj zgublja stik s krščansko tradiciji, več ali manj postajamo izprijena družba s hinavščino na vsakem koraku, celo na vseh družbenih nivojih… 

Julij Bertoncelj spada med znanstveno provenienco. Deloval je na  ljubljanski univerzi, medtem na TU Berlin; Technische Universität Berlin zu Charlottenburg, po doktoratu doma na Stanford University v Kaliforniji in  MIT-ju; Massachusetts Institute of Technology v Bostonu ter drugih industrijsko-proizvodnih in poslovnih sistemih širom ZDA. Je strojni inženir, publicist in  pisatelj, je avtor številnih knjig in strokovnih člankov ter aktualnih izumov. Sodeluje s poslovnimi sistemi v EU in ZDA. Njegovo področje ostaja  aktualnost strokovnega znanja v sodobnem vodenju projektov in tekmovalnost industrijskih produktov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine