10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Ob 20-letnici združitve SLS in SKD

Jutri bo minilo 20 let od združitve SLS in SKD v novo stranko z nazivom SLS+SKD Slovenska ljudska stranka, ki se je kasneje preimenovala v SLS. Po zahtevnih in dolgotrajnih pogovorih je prišlo do združitve, po kateri je združena stranka postala najmočnejša stranka v slovenskem parlamentu. Kmalu po združitvi pa je prišlo do odcepitve nekaterih vidnih predstavnikov združene stranke in do ustanovitve NSi. Na vseh naslednjih volitvah skupni rezultat združene stranke in NSi ni nikoli več dosegel, niti se ni približal združitvenemu rezultatu, ko je združena stranka imela v parlamentu 29 od 90 poslancev.

Po združitvi je SLS tudi formalno postala edini pravni naslednik predvojne SLS. Vsebinsko pa program zgodovinske SLS bolj ali manj zastopajo še nekatere stranke, poleg SLS v večji ali manjši meri posebno NSi in SDS in še nekatere manjše stranke. Pri zastopanju vsebine, ki je bila nosilna v krščansko-socialnem gibanju, katerega najbolj prepoznavna nosilca sta bila Janez Evangelist Krek in Andrej Gosar, pa je SLS ostala precej osamljena. Ostale stranke, ki izhajajo iz krščanskih vrednostnih temeljev so namreč večji poudarek dale zastopanjem liberalnih pogledov v gospodarstvu in tudi širše.
Ob 20-letnici združitve, ki je predstavljala veliko priložnost, ki pa žal doslej v pomembnem delu ni bila izkoriščena, v SLS izpostavljamo pomen tvornega sodelovanja vseh političnih strank in skupin, ki izhajajo iz vsebine in vrednot zgodovinske SLS, velikih slovenskih zgodovinskih osebnostih, kot so Janez Evangelist Krek, dr. Anton Korošec, vse do našega prvega predsednika in enega največjih državnikov samostojne Slovenije, Ivana Omana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine