10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

O dvoizmenskem pouku in »kulovcih«

Piše: Jakob Setničar

 »V Nemčiji so uvedli dopoldansko in popoldansko izmeno. Zakaj v Sloveniji tega ni (bilo) mogoče narediti?« Tako je Igor Kršinar napisal v razmišljanju o odpiranju in zapiranju šol v Sloveniji (Reporter 5/2021).

Hvala mu in pohvala! Odgovora ne vem; vem pa to, da je že prve dni septembra 2020 na možnost dvoizmenskega pouka opozorila novinarka in urednica na TV Maribor dr. Polona Pivec v pogovorni oddaji Omizje: šola in pandemija: »Nekoč so bile šole vedno dvoizmenske, celó troizmenske. Dopoldan in popoldan imeti pouk ni bilo čisto nič posebnega. Zdaj se nam je vsem skupaj zdelo, da na šolah o tem niste razmišljali.« Odgovorila ji je dr. Milena Kerndl, predstojnica mariborskega Zavoda za šolstvo: »V tem trenutku ta varianta ni bila še na mizi. Mogoče bo kdaj.«

In pri tem je ostalo, saj je strokovna razprava o reševanju prostorske stiske v šolah ter o kombiniranju pouka v šoli in prek interneta za Televizijo Slovenija tretjerazredna tema! Namreč, že več kot pol leta se trobilo bande štirih oziroma družine Dalton (tj. sester Alenke in Tanje ter bratov Luke in Marjana) trudi zrušiti zakonito izvoljeno vlado, namesto da bi v skladu s priporočili našega predsednika Boruta Pahorja in z vabili prvega ministra Janeza Janše poskušalo spodbujati razmišljujoče in strokovno usposobljene državljane vseh strok k sodelovanju z našo vlado v korist vseh državljanov in drugih prebivalcev Slovenije. (Kdor more, naj kot primer takšnega nekonstruktivnega prizadevanja – pars pro toto – natančno posluša, kako je Tanja Starič v oddaji Odmevi dne 5. 2. 2021 oblikovala vprašanje vodilnemu interpelatorju iz stranke SD, katerega je gostila v studiu.)

»Razmišljajte s svojo glavo!« nam v poučnem kvizu Vem! svetuje in naroča Aljoša Ternovšek. Upoštevam in ubogam njegov nasvet. Razmišljam in pišem. Že omenjena združba strank in posameznikov, ki se na vse pretege trudi zrušiti Janševo vlado in s tem spodjeda temelje trdnosti naše države, si je že lani nadela maskirno ime Koalicija ustavnega loka (KUL), čeprav bo letošnji pustni torek šele 16. februarja. Domišlja si, da je »cool«, njeno početje pa ni prav nič »kul«; po zdravi pameti bi se kvečjemu morala imenovati »kulo«, če fonetično napišem neko italijansko besedo. V resnici je to KPL (naj mi ljubljansko podjetje s to kratico v imenu ne zameri!), torej »koalicija protiustavnega loka«, ki ji je za Slovenijo malo mar. Vodilo KPL oziroma samooklicane KUL je: »Naj crkne Slovenija, samo da mi totalno okupiramo ter si prisvojimo državo in njeno prebivalstvo (kot celoto prepoznani raj – vsaj v očeh nekdanjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha)!« V tej pandemični krizi zaradi vuhanske bolezni, ki jo povzroča kitajski virus (Virus sinicense oz. SARS-CoV-2 ali publicistični ‘novi koronavirus’), hiteti z rušenjem vlade, ki se pri reševanju krize zgleduje po ravnanju (menda) demokratičnih vlad v državah z zahodne poloble, je to protidržavno, protiustavno in samomorilsko početje, ki bi ga v nekem drugem času državna oblast doumela in sankcionirala kot veleizdajo, zlasti če bi pri takšni  svoji presoji kot oteževalno okoliščino upoštevala verbalno in aktivno podporo ‘Koalicije (proti)ustavnega loka’ drhali, ki po ljubljanskih ulicah zažiga avtomobile in smetnjake ter razbija izložbe in skruni sakralne objekte.

In tisti rogovski kulovci, ki po božje častijo Mao Ce Tunga in rdečo zvezdo (kot so jih razkrinkali na televiziji Nova24TV), naj se pred ponovnim brcanjem, obmetavanjem s kockami in sramotenjem »Hojsovih« policajev poučijo, kako je z njihovimi kolegi  (vzorniki?) v LR Kitajski ravnal Teng Hsiao Ping. Sapienti sat!

Na god sv. Sholastike so kulovci razglasili vložitev ‘konstruktivne’ (!) nezaupnice proti demokratično izvoljeni vladi v prepričanju, da bodo vsi poslanci »na tajnem glasovanju ravnali po svoji vesti«. Pred tem pa se v sholastični filozofiji in teologiji niso poučili, kaj je vest. Če bi se, ne bi zlorabljali katekizemskega pojma, o katerem je v »Katekizmu« iz leta 1993 natisnjenih kar nekaj paragrafov (§ 1776-1802).

Zadnje novice

Sorodne vsebine