14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

NSZ: Vabilo na današnjo spominsko slovesnost v Rovtah ob 15.00 uri; v vas, ki je močno trpela

Nova Slovenska zaveza, odbor Rovte in Župnija Rovte vabita v nedeljo, 23. avgusta 2020 ob 15h k spominski maši, ki bo na trgu pred cerkvijo Sv. Mihaela v Rovtah, ter k spominski slovesnosti ob 75-letnici genocida nad prebivalci Rovt in Slovenskim narodom ter Evropskem dnevu spomina na vse žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Spominsko mašo skupaj z duhovniki bo vodil msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof.

Slavnostna govornika bosta, profesor zgodovine mag. Jurij Pavel Emeršič in arheolog dr. Anton Velušček.

Ob 75-letnici genocida nad farani Rovt, pa tudi nad slovenskim narodom, ter ob Evropskem dnevu spomina na vse žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, bo v Rovtah darovana spominska maša, pri kateri se bomo spomnili vseh žrtev vojne in žrtev povojnih izvensodnih pobojev.

Druga svetovna vojna je terjala svoj davek tudi v Rovtah. Do maja 1945 je bilo skupno 65 žrtev vojne in revolucije (upoštevane se vse žrtve, ne glede na kateri strani so padle). Ponosni smo na Marijino kapelico, posvečeno Mariji, kraljici Slovencev, ki so jo med vojno dali postaviti rovtarski domobranci. Blagoslovljena je bila 5. nov. 1944. Vanjo so dali napisati vse padle v I. sv. vojni in do tedaj padle v II. sv. vojni, ne glede na kateri strani so padli. Ob blagoslovitvi farnih plošč l. 1993 so dopisali še manjkajoče padle do konca II.sv. vojne in eno žrtev vojne za Slovenijo.

Toda daleč največ žrtev je pobrala revolucija po končani vojni. Dejstvu, da je med vojno v Rovtah delovala močna domobranska postojanka, ki je uspešno branila vas pred nebrzdanim pobijanjem in ropanjem, je po vojni sledilo kruto maščevanje. Zgodil se je pravi genocid nad moškim prebivalstvom. Iz Vetrinja je bilo vrnjenih 153 domobrancev. Njihovo poslednje počivališče so za večino postale rudniške razpoke na Starem Hrastniku. Od tam je uspelo pobegniti dvema rovtarskima fantoma, domobrancema, ki sta pritavala domov, prebegnila v Italijo in od tam v Argentino.

Na razglas po vojni, da se morajo iti javit vsi moški, ki so ostali doma, se je šlo iz Rovt v Logatec javit 94 moških, od teh se jih ni vrnilo 64. Zbirno mesto je bila Korenčanova klavnica v Logatcu, kjer so jih po nekaterih pričevanjih kruto mučili. Od tam so bili nekateri odpeljani v Ljubljanske sodne zapore in centralne zapore Ozne, drugi so poniknili neznano kam. Za njihove grobove ne vemo. Verjetno njihovi ostanki ležijo po okoliških kraških breznih.

Po grobih ocenah je bilo v Rovtah pobitih preko 90% moških v starosti med 18 -50 let. Zato govorimo o pravem genocidu.

Obeležili pa bomo tudi Evropski dan spomina na vse žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Neverjetno naključje je, da so prav na ta dan, to je 23. avgusta 1993 v Rovtah slovesno blagoslovili farne spominske plošče z imeni vseh po vojni pobitih in jih tako simbolno vrnili v domači kraj in našo zavest.

Ob tem usmerjamo naša prizadevanja k temu, da bi Slovenija ratificirala RESOLUCIJO O EVROPSKI ZAVESTI IN TOTALITARIZMU iz leta 2009. Kajti sramotno za našo državo je, da ta resolucija, ki obsoja vse totalitarizme, ostaja neratificirana.

Večina tistih, ki so bili priča tistim časom, je že pokojnih. Mi, njihovi nasledniki, pa čutimo človeško in krščansko dolžnost, da ohranjamo spoštljiv spomin na pobite, še posebej na tiste, ki so bili dolga leta zamolčani., in da si prizadevamo za resnico in pravico, ki bo podlaga za spravo, resnično svobodo in pravičnejšo družbo.

Lepo vabljeni!

Nova Slovenska zaveza

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine