8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

NSKS: Socialna pomoč in znanje nemškega jezika: narodne skupnosti pozabljene

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) kritizira, da je zvezna vlada pri predlogu za osnutek za reformo socialne pomoči spet pozabila na narodne skupnosti v Avstriji. Osnutek predvideva, da naj bi bila višina socialne pomoči vezana na izdatno znanje nemškega jezika.

Narodni svet koroških Slovencev opozarja, da se v členu 8 odstavek 2 zvezne ustave Republika Avstrija priznava k svojim narodnim skupnostim in k temu, da je treba njihove jezike in kulturo varovati, kot tudi njihov obstoj in razvoj zagotoviti in podpirati. V smislu osnutka zvezne vlade o socialni pomoči lahko v prihodnosti pride do primera, ko prizadeti odlično obvlada jezik narodne skupnosti, pa kljub temu ne dobi socialne pomoči v polnem obsegu, ker ne obvlada v zadostni meri nemščine ali angleščine. To nasprotuje priznanju republike k zaščiti in podpiranju jezikov narodnih skupnosti, ki se morajo tudi v primerih socialne pomoči enakopravno upoštevati in to vsaj na območjih, kjer narodne skupnosti živijo.

Narodni svet koroških Slovencev opozarja, da se v zadnjem času javna sredstva vedno spet povežejo z znanjem nemščine in to tudi na področjih kot raba jezika v šolskem odmoru ali pri dodelitvi stanovanj. V vseh teh primerih se ne upošteva, da živijo v Avstriji narodne skupnosti. Narodni svet koroških Slovencev terja od zvezne vlade, da ostri svoj čut za življenje avtohtonih avstrijskih narodnih skupnosti in slednje upošteva pri nadaljnjih osnutkih.

 

Celovec / Klagenfurt, 29.11.2018

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine