24.4 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Neodvisni radii podpirajo nadalnjo obravnavo Novele ZMed – E

V Združenju neodvisnih radiev, ki deluje v okviru Zavoda za razvoj neodvisnega radia in združuje več kot 20 neodvisnih lokalnih radijskih postaj po Sloveniji (komercialnih in s statusom posebnega pomena), podpiramo prizadevanja Ministrstva za kulturo za vzpostavitev pogojev, ki bodo omogočili dolgoročno sobivanje, obstoj in razvoj vseh medijev v Sloveniji, tudi manjših in neodvisnih medijev. Zato podpiramo nadalnjo obravnavo Novele Zakona o medijih – E,  ki se naj ustrezno dopolni z amandmaji, kateri naj vključujejo tudi predlagane rešitve iz strani Združenja neodvisnih radiev. 

 

V tem trenutku je slovenska medijska krajina izrazito nekonkurenčna in monopolizirana, kar je mogoče videti na področju televizije, tiska in radia. Takšno stanje koristi predvsem velikim medijem, ki so si skozi leta, mnogokrat tudi s pomočjo “dvomljivih praks in prijemov”, oblikovali močne monopole na področju oglaševalskega trga, preko katerih danes obvladujejo celoten medijski trg in onemogočajo razvoj neodvisne konkurence in s tem pluralnosti na področju slovenskih medijev.

Za današnje stanje ni kriva zgolj pretekla pasivnost Ministrstva za kulturo, ampak je v primeru anomalij na področju radijske panoge v veliki meri kriv tudi AKOS, ki kot nacionalni regulator ni reguliral komercialnih radijskih mrež potem, ko je zaznal, da te že od začetka ne izpolnjujejo pogojev glede obvezne priprave lokalnih matičnih programov (vsebin), po 83. členu veljavnega ZMed. S tovrstnim izkoriščanjem zakonodaje so si komercialne radijske mreže tekom let ustvarile več deset milijonske prihranke/dobičke, in posledično monopolne položaje, s katerimi danes izsiljujejo in uničujejo preostale neodvisne lokalne radijske postaje. Zato razumemo predlagano reformo komercialnih radijskih mrež izključno, kot posledico 13 letnih kršitev ZMed iz strani komercialnih radijskih mrež, ki še danes niso pripravljene pričeti z izpolnjevanjem zakonskih obvez. V Združenju neodvisnih radiev ne podpiramo ukinitev medijev, a hkrati ne moremo pristati na stanje v katerem je velikim medijem dovoljeno več kot malim. Zato se zavzemamo za vzpostavitev poštenih pogojev za sobivanje vseh medijev, kjer se dosledno spoštuje sprejeta zakonodaja.

V Združenju neodvisnih radiev menimo, da vsebuje predlagana Novela ZMed E dovolj ustreznih izhodišč, ki lahko omogočijo v prihodnosti bolj pošteno sobivanje vseh medijev v Sloveniji, zato je smiselno, da gre predlog z ustreznimi dopolnitvami v nadalnjo parlamentarno obravnavo. Ob tem naj se upoštevajo tudi predlagane rešitve Združenja neodvisnih radiev, dostopne na tej povezavi.(https://znr.si/pr)

Zadnje novice

Sorodne vsebine