2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Narodni svet koroških Slovencev: Za obstoj slovenistike na Univerzi v Celovcu

NSKS zahteva zagotovljeni obstoj slovenistike na Alpsko-jadranski univerzi  v Celovcu. Spodaj objavljamo njihovo tiskovno izjavo v celoti: 

V zvezi s ponudbo študija slovenistike na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu smo v zadnjem času vedno spet soočeni z zaskrbljivimi vestmi: manj ponudbe, krajšanje učnih enot, padajoče število študirajočih, nedorečeni združitveni načrti itd.

Da se tovrstna razprava vname tik po 100. obletnici spomina na plebiscit, v času ko se zaporedoma vrstijo reforme na izobraževalnem področju in bi bili potrebni vidni in oprijemljivi napredki pri učenju in ohranjevanju jezika tu živeče narodne skupnosti, je zaskrbljivo.

Za Narodni svet koroških Slovencev poslabšanje ponudbe ni sprejemljivo, ker bi bilo to v popolnem nasprotstvu z Evropsko listino za regionalne in manjšinske jezike, z državnim ustavnim določilom v korist narodne skupnosti, pa tudi v nasprotstvu z določili 7. člena ADP. V smislu potreb v deželi, državi in skupni Evropi mora biti zagotovljena izobraževalna ponudba od otroških jasli do univerzitetnega študija v polnem obsegu.

Zato NSKS zahteva zakonsko zagotovljeno ponudbo za študij slovenistike v Celovcu v celotnem oziroma polnem obsegu, ki vključuje tudi možnost doktoriranja in zlasti znanstveno razpravo, obdelavo o nazadovanju, predvsem pa o možnostih pozitivnega razvoja slovenskega jezika z vsemi lepotami ter narečji vred.

Vir: NSKS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine