11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Namesto sodelovanje – kazen

Se minister za notranje zadeve gospod Boštjan Poklukar dovolj zaveda, kaj vse razlaga bodočim volivcem, ko ima v mislih na novo nastale varde, imenovane tudi vaške straže. Zanj so samoorganizirane vojaške enote varde nepotrebne, za državo nekoristne in celo nevarne. Zaradi učinkovitosti je prvotnemu imenu dodal še ime vaške straže. Kaže, da je pozabil, kako in zakaj so na začetku druge svetovne vojne organizirali vaške straže.

 

Slovenski komunisti so avgusta 1941 vsakomur prepovedali boriti se izven OF. S tem so dokazali, da zanje ni pomembna zmaga proti agresivnemu sovražniku, ampak so se že takrat borili izključno za oblast. Tudi samo ime vaške straže je potrebno drugače razumeti. Takrat so mladi kmečki fantje organizirali vaške straže, ki so varovale kmečko prebivalstvo pred partizanskem nasilju. O tem govorijo dokumenti, preživeli, a pokradeni vseh življenjskih pravic in svoboščin. Še posebej prizadeto in verodostojno prikazujejo svoje žalostne zgodbe iz časa komunizma udeleženci TV oddaje Pričevalci Jožeta Možine.

Enako se je zgodilo članom varde; prepovedali so jim nositi orožje s katerim bi utrdili obrambo naše domovine; zagrozili so jim z globami; glede na dvostranske posamezne interese, bi morala Slovenija poiskati skupne cilje, ne pa na vrat na nos načrtovati sprejetje nove zakonodaje (seveda take, ki odgovarja njim, ozkemu krogu ljudi). Da bo diskriditacija varde še večja, so jim dodali »grdo« ime: vaške straže. Tako so dokazali, da ne poznajo polpretekle zgodovine, da so jim demokratična načela tuja in da so še vedno zapredalčkani v politične monopole. Slovenski komunisti z levičarsko ideologijo so se s takimi odločitvami (ukazi) istovetili z odločitvijo iz leta 1941. Danes vemo, koliko ljudi je trpelo in padlo zaradi te odločitve. Danes, ko več ali manj poznamo krivce, je potrebno le izpolniti sklepe raznih parlamentarnih komisij. »Zdrave sile« kar naprej ponavljajo: Naj se nikoli več ne ponovi. Hkrati pa pozabljajo povedati, da so prav oni ponavljali zločine v vojnem in povojnem času. Za njihovo izvedbo taktičnih načinov »osvobajanja« domovine si izmišljajo in uvajajo nova imena, ki jih sploh ne razumejo. Tudi pozneje ustanovljeni domobranci (njihov cilj obstoja pove že samo ime) so se povezali z Italijani, izključno samo zaradi pridobitev orožja s katerim so se lahko branili pred množičnimi partizanskimi morilci.

Namesto da bi današnji državni organi, glede hrvaške meje, poiskali skupne rešitve, se lotevajo enakega nasilja, kot so ga izvajali leta 1941. Potuhnjeni dediči revolucije, se boste kdaj kaj naučili?!

Ive A. Stanič, Kočevje, 27. 11. 2019

Zadnje novice

Sorodne vsebine