18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Nada Brinovšek: Je zaradi pojava virusa opičjih koz v Evropi ogrožena tudi Slovenija?

Evropski center za preventivo in nadzor nalezljivih bolezni opozarja na prve primere virusa opičjih koz v Evropi.

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na ministra za zdravje Sama Fakina naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z virusom opičjih koz.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Kot poročajo mediji, je Evropski Center za preventivo in nadzor nalezljivih bolezni potrdil, da so v Veliki Britaniji zabeležili primere opičjih koz. Z virusom okuženi so na britanski otok prispeli iz Nigerije.

Virus se na človeka prenese s konzumiranjem mesa ali kontaktom z okuženimi živalmi. Čeprav se redko prenese s človeka na človeka, pa je to možno s kožnimi lezijami okužene osebe ali respiratornimi kapljicami z okuženega. Kot še poudarjajo na Evropskem centru za preventivo in nadzor nalezljivih bolezni, zoper ta virus cepiva ni.

Večinoma sicer obolevajo otroci, umrljivost v Afriki pa je zaradi te bolezni 22-odstotna. Pri človeku virus sprva povzroči oslabelost, dva do tri dni kasneje pride do kožnih sprememb, pojavijo se vodni mehurčki, ki jih ima lahko oboleli od le nekaj do nekaj tisoč. Sprva se pojavijo na obrazu, nato pa še širše po telesu. Bolezen lahko traja od dva do štiri tedne. 

Sprašujem vas:
• Kako komentirate pisanje medijev in ali ste seznanjeni s temi primeri v Veliki Britaniji?
• Kaj boste naredili na ministrstvu, da do okužb v Sloveniji ne bo prišlo v smislu, da boste preverjali migrante, ki prihajajo v našo državo, in jih obvezno testirali na bolezni, ki jih prinašajo s seboj?
• Ali nameravate ustanoviti posebno delovno skupino za spremljanje morebitnega pojava tega virusa v državi? 

Zadnje novice

Sorodne vsebine