4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Mladi zdravniki v javnem pismu nekdanji predsednici ZDUS Mateji Kožuh Novak: “Prosimo, ne pišite več nam. Pišite svojim kolegom – direktorjem in politikom.”

Piše: Mladi zdravniki Slovenije

Spoštovana gospa dr. Mateja Kožuh Novak,

ne moremo napisati kolegica. Po javno dostopnih zapisih ste pomemben del kariere preživeli na direktorskih in političnih funkcijah, zato vas prosimo, da z nazivom kolegi nazivate svoje kolege – sedanje in nekdanje politike in politično imenovane funkcionarje.

Ne bomo vam oporekali navedb, da slovensko politiko vodi kapital, ki pošilja v parlament lobiste, podkupovalce in izterjevalce. Kot nekdanja poslanka brez dvoma veste o tem veliko več, kot mi. Kot (nekdanja?) političarka prav tako nedvomno veste največ o tem, kdo razdira javno zdravstvo in kako ste odločali tisti, ki ste imeli nalogo ali dolžnost, da zagotovite pogoje, ki javno zdravstvo ohranjajo.

Med njimi je gotovo zadostno število zdravnikov, ki jih že desetletja kronično primanjkuje. Ne glede na to ste odločili, če gre verjeti novinarskim zapisom, za razmeroma zgodnjo upokojitev pri 53 letih, ko za drugi poslanski mandat niste bili izvoljeni? Naj vas spomnimo, da danes to starost velika večina zdravnikov ocenjuje kot najboljša leta za ustvarjanje. Posamezni “ugledni gospodje profesorji in hudo spoštovani specialisti”, kot jih imenujete, tudi dobro desetletje po tem mejniku uspešno prakticirajo medicino, učijo mlajše kolege ter se bolj ali manj uspešno vključujejo v potrebne spremembe zdravstvenenega sistema. Drugi se odločijo za upokojitev – številne ujamejo neprespane noči dežurstev, stresnih odločitev ter pritiskov politike – zanje velja minimalna starost 60 let. Prej se lahko upokojijo le najbolj izpostavljeni poklici z benificiranim stažem: rudarji, policisti in nekdanji funkcionarji. Odgovora na vprašanje, kdaj se bomo upokojili mi, nimamo. Vemo, da gotovo ne pri 53 letih.

Nato ste dva mandata, do leta 2015, predsedovali Zvezi društev upokojencev Slovenije. Ta ima svoje predstavnike v skupščini ZZZS, najvišjem organu, ki oblikuje njegovo politiko in delovanje. Rigidnost te pomembne organizacije je eden ključnih razlogov za stanje v današnjem zdravstvu.

Med vašimi zbranimi mislimi nas ob številnih posvojenih političnih mitih preseneča vaše ponavljanje, da so zdravniki tiho. Zdravniške organizacije, društva, sindikati, organizirane skupine kot nenazadnje Mladi zdravniki smo glasni. Opozarjamo na težave in s predlaganjem rešitev presegamo jamranje. Predlagamo vam, da preletite vsebinske zahteve, prošnje in pričakovanja zdravniških, pacientskih in drugih zdravstvenih organizacij zadnjih let in jih podprete – vsaj tiste, ki se vam zdijo smotrne. Vse imajo enoten cilj: zagotoviti čim boljši javni zdravstveni sistem, ki bo prijazen in dostopen tako za bolnike kot za vse zaposlene v zdravstvu.

Za konec se opravičujemo za pozen odgovor. Spisali smo ga konec tedna, prej so bili dnevi polni rednih izmen in drugih dežurstev ter iskrenega sodelovanja pri iskanju rešitev.

Prosimo, ne pišite več nam. Pišite svojim kolegom – direktorjem in politikom. Dovolj bo stavek s prošnjo, naj prisluhnejo tistim, ki v praksi vidijo, kaj to stanje je. To so zdravniki in naši kolegi – zdravstveni delavci in sodelavci vseh profilov – ki sobivamo z zavoženim sistemom in namesto žalitev ter ponavljanja nedelujočih vzorcev skušamo iskati rešitve.

S spoštovanjem vas pozdravljamo,

Mladi zdravniki Slovenije s podporniki sprememb

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine