13.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec podpisala aneks o podpori projekta »Gorski kotar«

Ministrica za kmetijsko gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je danes popoldne skupaj z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch slovesno podpisala Aneks o podpori projekta “Gorski Kotar”. Ministrstvi s tem pristopata k skupnemu projektu Vzorčne turistično – izobraževalne kmetije Gorski Kotar, ki bo locirana v kraju Prezid v Gorskem Kotarju.

 

Slovenska narodna skupnost v Gorskem Kotarju na Hrvaškem živi na zaokroženem obmejnem področju in povezana v celoto. Zaradi same lege je to območje najbolj oddaljeno od urbanih in jezikovno vplivnih centrov, zato se je tu najbolj obdržala jezikovno avtohtona govorica slovenskega jezika.

Z namenom in ciljem učvrstitve in razvoja slovenske narodne skupnosti v Gorskem Kotarju se je Republika Slovenija pred tremi leti odločila, da pristopi k projektu Vzorčne turistično izobraževalne kmetije, ki bo postala večnamenski narodnostni center. Poleg kmetijske in turistične dejavnosti bo v tej stavbi kulturno, izobraževalno in informativno središče gorskokotarskih Slovencev s sedežem v Prezidu.

Za slovensko narodno skupnost v Gorskem Kotarju je ta projekt izjemnega pomena tako v gospodarskem, kulturnem, kot tudi v izobraževalnem in narodnostnem smislu.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine