31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Marija Šterbenc na srečanju družin Aninega sklada pozvala politične stranke k skrbi za družine in ustvarjanju dobrih pogojev za njihovo rast

V Šentjakobu ob Savi je včeraj potekalo srečanje družin Aninega sklada. Zbralo se je več kot 300 ljudi, ki so se najprej udeležili svete maše, nato pa prisluhnili predavanju zakoncev Kociper na temo duhovne poti v zakonu. Ustanova z današnjim srečanje začenja praznovanje 20-letnice delovanja, ki bo vrh doseglo jeseni.

 

Predsednica uprave ustanove, ki podpira družine z več otroki Marija Šterbenc je ob robu srečanja v izjavi povedala, da so družine z več otroki pri nas še vedno preveč stigmatizirane ter dodala, da je odločitev za več otrok prej negativno kot pozitivno sprejeto. „Srečanje v Šentjakobu in tudi poletno v Dolenjskih Toplicah, je dokaz, da so družine z več otroki dar za narod. Nikakor te družine ne bi smele biti stigmatizirane, še več zasramovane. Pogosto jih okolica ne sprejme ali pa se do njih obnaša očitajoče. Veselje, ki ga je videti pri več kot 450 družinah, ki imajo skupaj več kot 2200 otrok in so vključene v Anin sklad daje upanje, da vse ni tako slabo kot sprva zgleda. Družine se na tovrstnih srečanjih spodbujajo in opogumljajo. Te matere in ti očetje so lahko marsikomu zgled,“ je dejala Šterbenčeva, ki v luči bližajočih se državnozborskih volitev politične stranke in liste poziva, da naj bodo v svojih programih usmerjene k družinam in ustvarjanju pogojev, ki družinam dajejo varnost in upanje, da vendarle politika ni samo orodje močenjih ampak sredstvo za doseganje skupnega dobrega za vse. „Brez tradicionalne družine narod ne bo obstal in si tega tudi ne predstavljam, zato je naloga politike in vseh, ki skrbijo za blaginjo narodna, da ustvarjajo pogoje, ki bodo družinam omogočili dostojno življenje,“ je dejala Štebrenčeva in opozorila, da kljub vse manjšim donacijam in prispevkov dobrotnikov mesečno z denarno pomočjo pomagajo približno 120 družinam. 

Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval vizitator lazaristov Pavle Novak. V pridigi je dejal, da človek, ki je poln vere lahko naredi neverjetne stvari, družine pa spodbudil z besedami, da so lahko velike pričevalke za vero in ljubezen. „Potrebno je spodbujati vrednoto družine, ki vzgaja, ki formira odrasle osebnosti,“ je dejal Novak ter izrazil hvaležnost ustanovi Anin sklad, ki že 20 let skrbi in pomaga družinam z več otroki. „Delo ustanove je pomembno predvsem zato, ker številčne družine danes niso preveč dobro gledane in dejstvo je, da so lahko številčne družine neke vrste pogled v prihodnost. Vsi ti otroci bodo nekoč potrebni in tudi pomembni za prevzemanje različnih vlog,“ je dejal odhajajoči provincial lazaristov Novak, ki ga bo na tej funkciji zamenjal nedavno imenovani Franc Rataj.

Kar je bistveno je to, da se naučimo poslušati. Utihniti, ko govori drugi, mu iti naproti, ga res slišati, se podpirati in si upati povedati tudi tisto, kar je boleče, ker se za našim grdim vedenjem in ravnanjem skrivajo lepe in občutljive stvari,“ pa je staršem med predavanjem na srce položila Lidija Kociper, ki je skupaj s soprogom Jožetom spregovorila o duhovni poti v zakonu. Opozorila je na skrb za pogovor med zakoncema. „Prostor med nama je drugačen, če se pogovarjava in sva iskrena. Seveda pa je potrebna tudi skupna molitev za najin odnos,“ je dejala Lidija, ki dela kot individualna in partnerska terapevtka, Jože pa kot psihiater v Radencih. Oba sta imago partnerska terapevta in imata evropsko diplomo iz psihoterapije. „Skrb za otroke lahko uresničiva samo, če imava oba dober medsebojni odnos. Če so otroci, bom uporabil nekoliko nenavadno besedo, prtljaga, ki jo morava pripelji od tukaj do tam. Ne vse življenje, ampak spremljati v tem obdobju, ki je rezervirano predvsem za naju. In če midva odpovedujeva, nama ne teče poslušanje, živiva vsak k sebi, potem tudi malo ali veliko otrok nič ne pomeni,“ je dejal Jože.

Otroci in mladina pa so se v času predavanja udeležili delavnic na katerih so oblikovali različne izdelke – predvsem so v ospredje prišle njihove ročne spretnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine