9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Maribor – pozabljeno ali zlorabljeno mesto?

Kratek pregled po spominu, ki pove, kako je v zadnjem mandatu Maribor zavozil aktualni župan dr. Andrej Fištravec s svojo nestanovitno in nedomišljeno ekipo.

 

Še vedno aktualni župan in očitno tudi kandidat za župana na prihajajočih lokalnih volitvah (kar nakazujejo nekatere zadnje njegove poteze, predvsem populističen način  odstranitve enega “Kanglerjevih” radarjev in nadzvočna hitrost idejnega umeščanja mariborske knjižnice kamorkoli itd), je pred začetkom mandata obljubljal delovna mesta za Maribor, ki bi naj šla v tisoče.

Kot lahko vidimo sedaj, tik pred koncem mandata, je bila njegova obljuba prazna, zlagana. Zagotovo je že tedaj vedel, da take obljube ne more izpolniti niti v treh polnih mandatih.

Obljubljal je revitalizacijo turizma (tujcem prijazno staro mesto, Pohorje, Mariborski otok itd), pa se od tega ni zgodilo nič.

Obljubljal je Maribor, kot vstopno točko za poslovanje na Kitajskem in kitajske vlagatelje v nova podjetja (tovarna baterij itd), a razen številnih dragih “turističnih” potovanj njega in njegove ekipe, ni bilo nič. Račun pa izstavljen Mariborčanom. 

Nastavljal je nekompetentne kadre in jih tekoče zamenjeval po svetovalskem ključu ljudi iz njegove sence, kar ima za posledico slabo vodenje občinske uprave in  slabo poslovanje nekaterih podjetij v lasti MOM (Nigrad). Zgrešena ideja o konzorciju področno sorodnih podjetij, ki so v lasti MOM iz ohranitvijo sistema uprav v sleherni članici (beri: kvazi reševanje Nigrada s starimi kadri).

Poskrbel je za polno kreditno nesposobnost občine za nekaj naslednjih mandatov in s tem praktično ničelno investicijsko vlaganje v nove projekte iz proračuna MO Maribor. Onemogočil je črpanje sredstev iz evropskih skladov za nove projekte, saj v proračunu ni rezervacije za investicijski delež občine in DDV, v kolikor je slednji neopravičeni strošek.

Pozabil je na pomoči potrebne ljudi, saj je krčil sredstva za socialo, mladino in starejše. Urada za starejše občane ni in  Center za pomoč na domu se še vedno muči s pomanjkanjem kadrov in dolgo vrsto čakajočih na pomoč na domu.

Področje kulture je padlo na  najnižjo možno  točko in je, če pogledamo samo stanje na področju gledališke dejavnosti, nekaj svetlobnih led daleč ob Pandurjevega Maribora.

Festival Lent in vzporedne prireditve – še vedno po več desetletij starem ključu. Dodanih je le nekaj stojnic s čevapčiči in povsem neposrečen in moteč ( kot kaže tudi nezakonit) oder na Dravi.

V Mariboru še vedno ni urejene ustrezne cestne infrastrukture, ki se tudi sicer obnavlja po inerciji in  pod vplivnosti izvajalcev,  ne pa po sistematiki potreb. Župan pa se kiti s projektom, ki sploh ni njegov (podvoz na Ljubljanski ob Magdalenskem parku). V mestu še vedno ni urejenega kanalizacijskega sistema, saj številna gospodinjstva še vedno uporabljajo z zakonom že zdavnaj prepovedane greznice.

Predvsem pa  je g. Fištravec s svojo ekipo ignoranten do poplavne varnosti, saj na tem področju ni naredil  ničesar v vseh šestih letih.

Obljuba o sodelovanju občanov (mestnih četrti in krajevnih skupnosti) pri investicijah oz.tako imenovanem participatornem proračunu, je bila navadni predvolilni nateg mariborskih volivcev, za katere srčno upam, da so končno ugotovili, koga so tedaj volili za župana drugega največjega mesta v Sloveniji.

Obljub, ki jih je dal med drugim tudi odboru SDS v Mariboru pred sprejemom mestnega proračuna,  da bo uredil socialna vprašanja, zdravstveni dom Tezno in še marsikaj, ni v ničemer izpolnil in s tem ogoljufal prebivalce ter mesto prepustil stagniranju. 

Neposluh župana do malega gospodarstva in podjetništva se kaže tudi v tem, da občinska uprava povsem zanemarja financiranje in vlogo Mariborske razvojne agencije (MRA), ki bi morala biti generator razvoja malega gospodarstva in podjetništva v Mariboru in okolici.

In ne nazadnje, neposrečena povezava turizma s športom, kjer se župan (ne beri mestni svet!) z ogromno donacijo Ljudskemu vrtu odkupuje mariborskim športnim zaljubljencem in hkrati volivcem za premnoge zavožene in nedomišljene projekte, ki so itak ostali le idejno evidentirani.

Kaj torej reči volivcem pred prihajajočimi lokalnimi volitvami? Na volitve, drage Mariborčanke in Mariborčane in ravnajte v skladu s tem, kar si želite, da vam prihodnost prinese. Ne mačka v žaklju in praznih obljub.

Maribor, 18.9.2018.

Mag. Zvone Zinrajh

predsednik MO SDS Maribor

Zadnje novice

Sorodne vsebine