0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Mag. Branko Grims o razlogih za podajo kazenske ovadbe zoper poslanca Levice Miho Kordiša

Mag. Branko Grims predsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in poslanec SDS je na današnji novinarski konferenci predstavil razloge za podajo kazenske ovadbe zoper poslanca Levice Miho Kordiša.

 

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na 32. nujni seji, 12. in 13. 11. 2020, obravnaval točko dnevnega reda Poročilo o pripravah in ukrepih Policije v zvezi z nasilnimi protesti v Ljubljani dne 5. 11. 2020 ter ocena varnostne situacije.

Na seji je direktor agencije SOVA Janez Tušek povedal, da je SOVA spremljala dogajanje, a podatkov na seji ne more predstaviti, saj so označeni s stopnjo tajnosti TAJNO, ki je druga najvišja stopnja tajnosti. S sklepom Odbora se je del seje na že zaprtem delu seje dodatno zaprl za javnost in je bil opravljen v kletnih prostorih, ki so ustrezno opremljeni za to stopnjo zaupnosti.

Po zaprtem delu seje je pred medije stopil poslanec Levice Miha Kordiš, ki se je skliceval na to, da počasi kapljajo informacije slovenskih obveščevalnih služb do poslancev, pri čemer se je na te informacije izrecno skliceval. Mag. Grims je citiral takratno izjavo poslanca Kordiša:

»Iz teh informacij je razvidno, da sta policija in politični vrh vedela, kaj se pripravlja in kaj se namerava zgoditi 5. 11. Stopnjevanje nasilja bi v marsikateri točki lahko preprečili, pa tega niso storili. Namesto tega so uporabili solzivec, gumijaste naboje, konjenico, tudi vodni top. Skratka celo paleto represivnih sredstev.«

Citiral je še drugi del izjave poslanca Kordiša:

»Druga informacija, ki smo jo prejeli, pa je, da so bili pri dogodkih 5. 11. udeleženi predstavniki podzemlja. Z dogodkom pa so povezane tudi skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS.«

Mag. Grims je takoj po dogodku opozoril javnost, da gospod Miha Kordiš nima nobenih pooblastil, da bi lahko v javnosti dajal izjave, o čem je tekla beseda na zaprti seji. Izpostavil je, da nihče ni pooblaščen za dajanje izjav po zaprtem delu seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, zato je zahteve za takšne izjave sam odklonil. Poudaril je pomembnost varovanja tajnih podatkov in odgovornost, da se s temi podatki ne manipulira, saj je tudi manipuliranje s tajnimi podatki njihova zloraba. Takšno dejanje lahko pomeni tudi zlorabo uradnega položaja.

Z agencije SOVA so se takoj odzvali, da utemeljeno pričakujejo, da s tajnimi podatki agencije vsi, ki se z njimi seznanijo v okviru opravljanja svojih nalog, ravnajo zakonito in odgovorno, zavedajoč se škodljivih posledic njihove zlorabe za ozke interese posameznikov ali skupin.

Glede informacij se SOVA ni mogla javno izreči, utemeljenost interpretacij pa je za STA zanikala. Javnost je bila iz poročanja medijev dobro seznanjena s tem, da so se nasilnih nemirov v Ljubljani udeležili nekateri znani levičarski akterji, ki so svojo udeležbo z objavo npr. lastnih fotografij na javnih internetnih platformah potrdili kar sami.

Mag. Grims je poudaril, da so člani Odbora dolžni varovati podatke. To velja za dejansko uporabo in predstavitev točnih podatkov kot tudi za kakršno koli manipuliranje s temi podatki. Ravnanje izven zakonskega okvira, ko gre za tajne podatke, je očitna zloraba uradnega položaja oz. uradnih pravic. Zato obstaja utemeljen sum, da je gospod Miha Kordiš storil kaznivi dejanji:

  • zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po členu 257/1 Kazenskega zakonika,
  • izdaje tajnih podatkov po členu 260/2 Kazenskega zakonika.

Dodal je še, da vsaka zloraba in vsako manipuliranje ob sklicevanju na tajne podatke predstavlja tudi opozorilo vsem tistim, ki so predmet nadzora, bodisi kot kriminalci ali kot skrajneži. S tem se poslabša varnost državljank in državljanov Slovenije.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate na naslednji POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine