12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Krščanski forum SDS ob dnevu reformacije: Podprimo naš materni jezik!

Ob današnjem dnevu reformacije se Slovenci spominjamo predvsem prve tiskane slovenske knjige ter njenega avtorja Primoža Trubarja, s tem pa tudi začetkov slovenske književnosti in pomembnega razvojnega preskoka slovenskega jezika. Zato je tudi prav, da na današnji dan kritično premislimo o našem odnosu do materinščine, saj se je za njen obstoj v zgodovini slovenskega naroda borilo veliko ljudi. Že blaženi Anton Martin Slomšek, sodobnik našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je poleg svoje znameniti misli o materinem jeziku kot ključu »do zveličavne narodove omike« zapisal: »Slovenščina, mila beseda naše matere, naj nam bo ravno tako draga kakor zemlja, na kateri je naša zibel tekla.«

 

Na žalost opažamo, da je odnos do slovenskega jezika v javnem življenju vse bolj malomaren. Če odštejemo mlajšo populacijo, ki pod vplivom globalizacije ne pozna več ustreznih slovenskih izrazov, se to kaže predvsem v zanemarjanju slovenskega jezika v javnih napisih, na spletnih straneh, predvsem pa v medijih. Mnoge medijske hiše opuščajo lektoriranje, prav tako je v naši državi slabo poskrbljeno za integracijo tujcev, ki stalno prebivajo v Republiki Sloveniji, saj se le manjši del priseljencev udeležuje tečajev slovenščine.

Krščanski forum SDS zato poziva državno oblast, medije, podjetja ter vse državljanke in državljane k odgovornemu odnosu do slovenskega jezika, da bi lahko tudi našim zanamcem zapustili zdrav in neokrnjen materin jezik, ki je temelj naše nacionalne identitete.

Krščanski forum SDS

31. oktobra 2018

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine