7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Korotanski vestnik: prireditve in odmevi

Objavljamo vsebino Karantanskega elektronskega vestnika.

 

Veliki zmagovalec letošnjega Festivala slovenskega filma je bil film »Zgodbe iz kostanjevih gozdov« z zgodbo iz Beneške Slovenije, nagrajen pa je bil tudi film »Oroslan« o Slovenskem Porabju. Pridružujemo se čestitkam ustvarjalcem obeh filmov, ki si jih bomo morali ob prvi priložnosti ogledati. Več o obeh novih celovečercih si lahko preberete na spletni povezavi https://www.rtvslo.si/kultura/film-in-tv/zgodbi-iz-benecije-in-porabja-navdusili-v-portorozu/500109 .

Med najavami čezmejnih prireditev najprej štiri, že malo zapoznele:

– od petka, 20.9.2019 do nedelje, 29.9. v restavracijah v celovškem mestnem središču potekajo drugi »Dnevi alpsko-jadranske kuhinje« s 44 ponudniki iz Avstrije, Slovenije in Italije. Lojze Wieser je za to priložnost napisal in v založbi Wieser izdal trijezično knjigo o »svatbi okusov ob poroki Alp in Jadrana«. Dober tek!

– Od danes, ponedeljka, 23.9. do petka, 27.9. poteka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (Poljanski nasip 2) kolokvij »Mednarodni pravni promet: Slovenija – Avstrija v evropskem okviru«. Teme predavanj gostov iz Avstrije so: dr. Philipp Klausberger »Mednarodno gospodarsko pravo v luči svobode ustanavljanja in izvajanja storitev na primeru finančnih storitev«, ddr. Christoph Schmetterer »Sodelovanje v kazenskih zadevah znotraj Evropske unije« in dr. Claudia Rudolf »Avstrijska pravna ureditev zakonske zveze in partnerske skupnosti; mednarodno pravo o razvezah in dedovanju na primeru slovensko-avstrijskih partnerjev«;

– danes, v ponedeljek, 23.9. je bil na Pleteršnikovi domačiji v Pišecah na programu Pleteršnikovega dneva tudi referat prof.dr. Silvije Borovnik »Florjan Lipuš v slovenščini o slovenščini«. Bo vsekakor še zanimivo prebrati!

– drevi, v ponedeljek, 23.9. ob 19:00 je bila v BG/BRG Leibnitz (Wagnastrasse 6, A-8430 Leibnitz/Lipnica) predstavitev razstavnega projekta „ŠTAJER-MARK – Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920). Več na https://postcarding.uni-graz.at/de/projekt/ .

Za jutri, v torek, 24.9. ob 11:00 lahko ponovimo oz. razširimo vabilo v dvorano Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I.) na predstavitev dveh knjig, ki sta izšli tudi ob sodelovanju našega Kluba. Prva je knjiga zbranih pesmi lani preminulega koroškega slovenskega znanstvenika in kulturnega delavca, profesorja Univerze v Gradcu dr. Ericha Prunča »Tihožitja in Besi«. Tehtni spremni besedi sta napisala literarna zgodovinarja akademik prof.dr. Matjaž Kmecl in dvorni svetnik prof.dr. Reginald Vospernik, knjigo pa skupaj izdali celovška Mohorjeva in Slovenska matica. – Član našega Kluba, sicer pa upokojeni onkolog ter še aktivni profesor medicinske etike na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru prof.dr. Matjaž Zwitter pa je avtor izredno aktualnega dela »Pogovarjamo se o evtanaziji«. V knjigi je strnil svoje dolgoletne izkušnje pri zdravljenju starejših in težko bolnih ter širok razgled na pravno ureditev ter – pogosto zelo sporno – prakso evtanaziranja in pomoči pri samomoru v več »razvitih« državah po svetu, pogosto zgolj kot pomanjkljivo paliativno oskrbo. – Prunčeve zbrane pesmi bosta oba pisca spremnih študij predstavila v celovški Mohorjevi v sredo, 2.10. ob 18:00 in nato še na Obirskem pisateljskem srečanju v soboto, 5.10. dopoldne.

V sredo, 25.9. ob 17:30 se bo v Pavlovi hiši / Pavelhaus v štajerski Potrni (Laafeld 30, A-8490 Bad Radkersburg) pričel petnajstdelni tečaj slovenščine za začetnike, istega dne ob 19:00 pa nadaljevalni tečaj za tiste z vsaj manjšim predznanjem slovenščine. – V četrtek, 26.9. ob 17:30 oziroma ob 19:00 pa se bosta pričela nadaljevalna tečaja slovenščine na stopnji C oziroma D. – Informacije za vse tečaje: [email protected] ter po tel.: +43 (0)699 1159 1014.

V sredo, 25.9. ob 20:00 bo v k&k centru v Šentjanžu v koroškem Rožu (St. Johann i. R. 33, 9162 Strau/Struga) v okviru gledališkega abonmaja »Pogled dlje« s komedijo mednarodno uveljavljenega avstrijskega pisatelja Daniela Glattauerja „Čudežna terapija“ (2015) gostovalo Mestno gledališče ljubljansko; režija: Tijana Zinajičigrajo: Tanja Ribič, Tjaša Železnik in Uroš Smolej. – Več o gledališkem abonmaju in nakupu vstopnic na: [email protected] Abonmajske karte bodo na voljo tudi pri večerni blagajni.

V četrtek, 26.9. člani planinske sekcije našega partnerskega KKL – Kluba Korošcev – Ljubljana odhajajo na dvodnevni planinski izlet po Mariborskem Pohorju, in sicer z Bolfenka na Areh in nazaj ter v okolico pohorske vzpenjače. Zbor bo ob 10:00 v apartmajih Bolfenk na Hočkem Pohorju nedaleč stran od gondole. Prijave do srede, 25.9. na [email protected] ter po tel. 00386 8 2051 481.

V četrtek, 26.9. med 9:00 in 17:30 bo v Kulturnem centru Kočevje strokovno-znanstveni posvet »Kulturna dediščina in krajina: ohranjanje, obnova, revitalizacija – možnosti in priložnosti«, posebej posvečen Kočevskemu. – Istega dne, ob 19:00 bo v Knjižnici Kočevje tudi otvoritev razstave del kočev(ar)skih umetnikov »KočevArt« – na ogled bodo umetniška dela od začetka 20. stoletja do danes. – Že od drevi in do nedelje, 29.9. pa potekajo »5. Dnevi kočevarske kulture«; v pripetku je celoten program prireditev. Vstop na vse dogodke je prost. Več informacij na spletni strani: http://putscherle.com/5-dnevi-kocevarske-kulture/ .

V četrtek, 26.9. ob 17:00 naš prijateljski Club Tre Popoli vabi v celovški “Best of the Rest”-Headquarter (Kardinalplatz 1) na alpsko-jadranski glasbeno-kulinarični večer z ljudskimi in tudi partizanskimi pesmimi ter jedmi, kot so npr. vege polpetki, sirov zavitek, saltimbocca alla romana e riso pilaf ter za zaključek gelato con zabaione caldo.

V četrtek, 26.9. ob 19:00 bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani prva postaja mednarodnega projekta »Podobe pokrajine – Prehod« v Sloveniji, in sicer branje avtoric Anje Golob (SI), Lubine Hajduk-Veljkovićowe (DE) in Cvetke Lipuš (AT); z njimi se bo pogovarjala dr. Amalija Maček. Brezplačne vstopnice! – V okviru projekta bo v četrtek, 3.10. ob 18:00 bo v KGLU – Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu odprtje razstave, pri kateri sodelujejo: Nika Autor, Jošt Franko, Irwin in Marko Peljhan iz Slovenije, Iris Brankačkowa/Brankatschk, Michael Kruscha, Frauke Rahr in Hella Stoletzki iz Nemčije ter Marko Lipuš, Zorka L-Weiss, Melitta Moschik in Karl Vouk iz Avstrije. »V središču projekta »Podobe pokrajine« je analiza pojma pokrajina kot socialna, politična, ekonomska in kulturna konstrukcija. (Iz)Koriščenje obširnih pokrajin z industrijo, zazidavo, transportnimi sistemi itd. vedno znova spreminja kulturne enote – in včasih privede izkoriščanje narave narode ob rob njihovega obstanjanja…« – Razstava v KGLU bo na ogled do nedelje, 8.12.2019.

V četrtek, 26.9. ob 19:00 vabijo na odprtje razstave in koncert v Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju (Albertgasse 48, A-1080 Wien/Dunaj). Sodelujejo mladi umetniki: slikarki Zhao Shanjun in Tonia Kos ter kitarist Timotej Kosovinc. Razstava bo na ogled do srede, 9.10.2019. Več informacij na: [email protected] ter na www.korotan.com .

V četrtek, 26.9. ob 19:30 bodo v okviru štiridnevne prireditve »Okusi ob meji« v Gorici v velikem šotoru v ulici Crispi (ob Trgovinski zbornici) odprli skupno stojnico slovenskih društev KD Sabotina iz Štmavra, S.K.P.D. F.B. Sedej iz Števerjana, P.D. Vrh sv. Mihaela, S.K.D. Hrast iz Doberdoba in Vinoteke Števerjanski griči – t.i. »slovensko vas«. V njej bodo poskrbeli tudi za »otroški kotiček«. Ponudba enogastronomskih dobrot bo zelo raznolika in domiselna. Na odru pod šotorom se bodo vse štiri dni razvrstili razni domači ansambli: skupina tolkal Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice, slovenska narodno-zabavna glasbena skupina ABC, rock skupina Love guns in v nedeljo skupina Briški kvintet.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine