5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Koroške novice: Zadnji poziv potnikom

Kot zdaj že vsi prejemniki ali bralci naših korotanskih e-novičk veste, se bo zjutraj, v petek, 5.4.2019 ob 8:00 skupina članov in prijateljev ljubljanskega Kluba koroških Slovencev iz ljubljanskega Tivolija z (mini)busom odpeljala na mirovniško spominsko slovesnost v Velikovec, kjer se bo ob 11:00 pričela na skupnem grobišču dvanajstih Maistrovih borcev in štirih avstrijskih brambovcev na mestnem pokopališču ob Kreuzberglstrasse. Nekaj zdravstvenih in drugih zapletov zadržuje del prijavljenih za skupno vožnjo, tako da lahko kdo »last minute« še vskoči. Stik za sms: 041 798 798.

 

V petek, 5.4.2019 ob 19:00 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani koncert “Koroška pesem prek meja” z dvema izvrstnima skupinama: Mešani pevski zbor Pevskega društva Sele bo zapel ducat koroških ljudskih in umetnih pesmi, Tamburaška skupina Loče ob Baškem jezeru pa bo zaigrala deset slovenskih, hrvaških in romskih melodij. Na večer pred koncertom je bilo še vedno na voljo kakih 180 vstopnic. Vabilo, program in odpiralni čas blagajne Cankarjevega doma smo vam že razposlali (večini kar večkrat).

Koncert ne bo zadnji dogodek v okviru 17. Koroških (avstrijskih) kulturnih dnevov. V Galeriji Družina v Ljubljani (Krekov trg 1) bosta v dneh od ponedeljka do petka med 9:00 in 17:00 ter v soboto med 8:00 in 12:00 še vedno odprti dve razstavi koroških slovenskih likovnih umetnikov, in sicer Izidorja Sterna „Belo zlati trenutki – Umetnine na porcelanu” ter Mirka Malleja ”koЯoške kaЯikatuЯe”. Na ogled bosta do četrtka, 11.4.2019, ko bo ob 17:00 finisaža, ki jo bo popestril nastop Matjaža Pikala, ki ga mdr. poznamo kot igralca Ivana Cankarja v filmu, za katerega je napisal tudi scenarij.

Iz prejšnje e-okrožnice ponovimo, da bo v petek, 5.4. ob 19:00 v graškem werkraumtheater | studio (Glacisstr. 61, 8010 Graz) koncert slovenske šansonjerke Vite Mavrič in kantavtorja Janija Kovačiča „Šlagerji in pesmi iz zapora“. Pesmi so iz zapuščine slovenskega pisatelja, dramatika in lirika Vitomila Zupana. – Prodaja vstopnic: [email protected] .

V soboto, 6.4. ob 11:00 bo v Kulturnem domu Alberta Sirka v Križu pri Trstu pod častnim pokroviteljstvom ministra Petra Jožefa Česnika slovesna podelitev priznanj “Naša Slovenija 2018”. V kulturnem programu bodo sodelovali domači moški pevski zbor “Vesna” in otroci iz slovenske osnovne šole Albert Sirk iz Križa. Prijateljskemu druženju ob domačih dobrotah bo sledil ogled Ribiškega muzeja tržaškega primorja (www.ribiski-muzej.it) in ogled slikovite ribiške vasi. Da bodo priznanja šla v roke dobro izbranih zaslužnih posameznikov ter skupin, lahko preverite v pripetku “Priznanja NS 2018, vabilo.doc.

V nedeljo, 7.4. ob 10:30 bo v Kulturnemu domu v Dobrli vasi z lutkovno predstavo “1001 pravljica” gostovala Lutkovna skupina Bobek iz Ljubljane.

V ponedeljek, 8.4. ob 18:00 bo v IÖK – Inštitutu za avstrijske vede na Dunaju (10. okraj, Hanuschg. 3/ 2. dvor./I. nadstr.) koroški slovenski zgodovinar dr. Valentin Sima predaval o nacističnem poboju pri Peršmanu v Podpeci 25.4.1945 ter o Peršmanovem muzeju.

V ponedeljek, 8.4. ob 20:00 bo v Štihovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma ob Svetovnem dnevu Rominj koncert znanega avstrijskega Diknu Schneeberger Trio. Diknu Schneeberger je avstrijski jazz kitarist, pripadnik sintske skupnosti, ki preigrava melodije v žanru Gypsy Jazza. Sprva ga je poučeval Striglo Stöger, kasneje Martin Spitzer, ki je sedaj tudi kitarist v triu; basist je njegov oče Joschi Schneeberger. Ansambel bo poleg avtorskih skladb preigraval tudi melodije Django Reinhardta, belgijskega glasbenika romskih korenin.

V ponedeljek, 8.4. ob 20:30, bo v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass 20 – Italija) v okviru Festivala »Komigo 2019« glasbena predstava vokalnega terceta »Dinamitke«; nastopile bodo slovenske glasbenice Alenka Godec, Damjana Golavšek in Simona Vodopivec Franko ter z njimi slovenski komik Nejc Šmit.

V torek, 9.4. ob 18:00 bo v Kulturnem domu Nova Gorica pogovor s koroško slovensko avtorico Majo Haderlap o letošnjem maturitetnem romanu »Angel pozabe«. Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica.

V torek, 9.4. ob 18:00 bo v Kulturnem domu v Pliberku skupni koncert ob srečanju gojencev Glasbene šole Slovenj Gradec in Slovenske glasbene šole dežele Koroške.

V torek, 9.4. ob 18:30 bo v knjižnem središču »Haček« v Celovcu (Paulitschgasse 5-7) predstavitev knjige “Mi, Slovenci v Italiji” z avtorji: Julijan Čavdek, Devan Jagodic, Marianna Kosic, Martin Lissiach, Jaruška Majovski, Maja Mezgec in Zaira Vidau.

V torek, 9.4. ob 19:30 bo v Kulturhofkeller v Beljaku predstavitev knjige “Clouds Arrangers” z 272 fotografijami s 45 mednarodnih festivalov in koncertov. Knjigo bo prdstavil slovenski jazzovski fotograf Žiga Koritnik, nato pa bo pribl. ob 20:15 igral Joe McPhee Trio.

V sredo, 10.4. ob 18:00 bo v IÖK – Inštitutu za avstrijske vede na Dunaju (10. okraj, Hanuschg. 3/ 2. dvor./I. nadstr.) P. Gleirscher imel predavanje “500 let Karantanija”.

V sredo, 10.4. ob 18:00 bo v Trgovskem domu v Gorici javna razprava »Sto let v italijanski državi – pogled iz osrednje Slovenije«. Nastopili bodo avtorji zadnjega »Fokusa« v tržaški reviji »Mladika«: zgodovinarja prof.dr. Stane Granda in prof.dddr. Igor Grdina ter veleposlanik Iztok Mirošič.

Tudi tokrat vse lepo pozdravljam z najboljšimi željami!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine