3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Koronavirus: Sporočilo Univerze v Mariboru

V celoti objavljamo obvestilo Univerze v Mariboru, ki ga je razposlala zaradi širjenja koronavirusa:

 

V luči širjenja novega koronavirusa vas obveščamo, da na Univerzi v Mariboru tako zaposlene kot študente tekoče seznanjamo z vsemi ukrepi, ki jih nalaga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na Univerzi v Mariboru smo takoj izdali Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa, ki je usklajen z vsemi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tekoče dopolnjujemo izdana navodila za ravnanje v času pojavljanja koronavirusa, ki ga pripravlja delovna skupina imenovana za to področje. Zaradi preprečevanja širjenja bolezni, je na Univerzi v Mariboru prepovedano zbiranje več kot 100 ljudi v zaprtih prostorih, tako odpovedujemo vsa zbiranja, ki niso vezana na tekočo izvedbo pedagoškega procesa (kot so seminarji, kongresi, športni dogodki, javna zbiranja). Prav tako se je zaposlenim odsvetovalo vsa službena in zasebna potovanja v tujino, še posebej na ogrožena območja. Dekanom članic, direktorici UM ŠD in ravnateljici UKM je bilo naloženo, da odpovedo vse že izdane potne naloge za službene poti izven RS, ki niso nujno potrebne, sploh pa v kolikor gre za potovanja na ogrožena območja.

Na Univerzi v Mariboru pripravljamo tudi navodila in vse potrebno za izvedbo pedagoškega procesa na daljavo, v kolikor bi bil in če bo takšen ukrep potreben in ga bo določilo pristojno ministrstvo. V kolikor bi prišlo do odpovedi pedagoškega procesa ali do neizvedbe dela pedagoških aktivnosti, bo te potrebno v celoti nadomestiti. Za takšen ukrep se na UM ne bomo odločili, dokler ni  na nacionalni ravni razglašenih izrednih razmer.

Še posebej zaposlene in študente  za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom prosimo, da zelo skrbno izvajajo vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke, ki je na razpolago na članicam UM.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni; razdalja naj bo vsaj 1,5 metra.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, sledimo navodilom osebnega zdravnika, ki ga takoj kontaktiramo.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.

 

Prav tako so zaposleni prejeli navodila, kaj storiti, če so bili na območju, kjer je prisoten koronavirus, in sicer v kolikor  ni znakov bolezni, posebni ukrepi (samoizolacija) niso potrebni. Priporočeno je, da v tem primeru pokličejo osebnega zdravnika in se ravnajo po njegovih navodilih ter se še posebno pozorno držijo vseh preventivnih ukrepov in natančno spremljajo morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja.

Če zbolijo z znaki akutne okužbe dihal (vročina nad 38°C, kašelj, težko dihanje) in so se vrnil iz območij, kjer se pojavlja koronavirus ali so bili v stiku z bolnikom, se naj takoj po telefonu posvetujejo z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik zaposlenega v rednem delovnem času; dežurna zdravstvena služba izven delovnega časa), kjer bodo prejel navodila o nadaljnjih ustreznih ukrepih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine