32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Koronavirus in boj za oblast

Politika je urejanje skupnih zadev, znanost in umetnost vodenja države, to pa lahko tisti, to pa lahko tisti, ki ima oblast, zato je politika vedno tudi boj za oblast, in ta boj je vedno neusmiljen, neizprosen in brezobziren.

 

V sistemu demokracije je ta boj za oblast boj za naklonjenost volivcev in s tem za njihove glasove na volitvah, to naklonjenost si skušajo pridobiti tako politične stranke kot posamezni politiki, različne stranke obstajajo zaradi različnih pogledov na urejanje skupnih zadev, te razlike pa izhajajo iz idejnih, ideoloških razlik, v sodobnem svetu je prišlo do idejnega razcepa in s tem do nastanka levice in desnice, ta razcep v družbi je v Sloveniji, iz znanih razlogov, še posebej izrazit in globok. In pri nas levica ni nikoli zares sestopila z oblasti, desnica je imela oblast, in še to bolj formalno, zgolj šest let.

Zdaj je desnica zopet na oblasti, a v nezavidljivi situaciji, soočena z več krizami, reševati mora zdravstveno krizo, najavlja se migrantska kriza, na vidiku sta ekonomska in socialna kriza…, koronsko krizo je, s hitrimi in odločnimi ukrepi, reševala uspešno, prepričan sem, da mnogo bolj učinkovito kot bi jo Šarčeva vlada, če bi ta ostala na oblasti, bi gotovo imeli vsaj desetkrat toliko mrtvih. Zato si je ta desna, Janševa vlada pridobila zaupanje, naklonjenost volivcev, kar pa levici nikakor ni pogodu, boji se zmage desne opcije na naslednjih volitvah, tega, da bi trajneje izgubila oblast, zato se zdaj dogaja to, kar sem slutil, pravzaprav vedel že vnaprej: pogromi levih politikov in medijev, ki so večinsko levi, na desne politike, v njih se desnim očita, da so to koronsko krizo izkoristili: zase, za dobičke in polnjenje lastnih žepov z javnim denarjem, očita se jim korupcija, nabavljanje neustrezne zaščitnih sredstev, predragih in slabih ventilatorjev…, kaj je tukaj res, kaj je resnica – tega osebno ne vem, ne morem vedeti, ker nimam pregleda nad dokumentacijo in nad vsem tistim, kar se je dogajalo med naročanjem in dostavljanjem materiala, o vsem tem ne morem pisati, še manj koga obsojati, dejstvo pa je, da je na začetku te krize npr. zaščitnih mask povsod primanjkovalo, odvijal se je pravi boj zanje med posameznimi državami, treba pa jih je bilo čim prej dobiti (naša skladišča so bila prazna), ni se bilo mogoče preveč ozirati na kvaliteto, šlo je za bitko s časom.

Sedanje dogajanje vidim kot poskus razvrednotenja vlade, vlade, ki ji je uspelo omejiti epidemijo, poskus, prikazati jo celo kot nekakšno kriminalno združbo, ki si zasluži intzerpelacijo. Pri tem početju ima levica široke možnosti, saj ima v rokah večino medijev, in preko njih je vsako stvar mogoče prikazati tako, da izgleda resnična, stvari je mogoče napihovati, potencirati, sprevračati…, predvsem pa tudi ponavljati, da se vsedejo v zavest in spomin ljudstva. Da ne bo pomote; verjamem, da v tej bitki s covidom ni bilo vse pravilno, dobro in idealno, a kdor dela, tudi greši in dela napake, zlasti v kriznih časih, in verjamem, da so se dogajale tudi nepravilnosti, da se je zgodilo tudi kaj protizakonitega, in res je tudi, da je naloga opozicije, da nadzoruje delo vlade in da na te stvari opozarjal, a laže je za nazaj o nečem govoriti kot odločati se in delovati sredi nepredvidljivih in nepreglednih okoliščin bitke.

Mediji: da, oni so nekaj ključnega v sistemu demokracije, v boju za oblast, se pravi za glasove volivcev, to se je tudi pri nas, v Sloveniji, že večkrat pokazalo, v zadnjih letih, ko so na oblast prihajali novi obrazi, ko so se pojavljale nove stranke le kak mesec pred volitvami – vse to je bilo brez pravih političnih, državniških izkušenj, brez kilometrine (tudi politika je neke vrst obrt in umetnost, da se človek v tem izmojstri, so potrebna tudi desetletja!), stranke so bile nadalje brez utečene infrastrukture, omrežja, zaradi vsega tega so bili tudi njihovi politični uspehi in dosežki slabi, porazni. A pred volitvami je bilo vse to orkestrirano medijsko podprto, zato so ti »novi obrazi« na volitvah lahko zmagali.

Boj za oblast: nasploh je zdaj, v Sloveniji, v času te bolezni, čutiti med levico in desnico številna nezaupanja, napetosti in strahove, vsaka stran se boji, da bo nasprotna stran to izkoristila – za oblast. Levica se boji, da bo ta vlada te »ukrepe« (omejevanje svobode itd.) tudi po krizi kar podaljšala in vzpostavila neko avtokratsko policijsko državo, na desnici pa je čutiti strahove pred »rdečo revolucijo«, da bodo ekstremni levičarji stanje ekonomske in socialne krize po pandemiji skušali izkoristiti za družbeni prevrat, za spremembo družbenega reda, se pravi, da bodo izkoristili pomanjkanje, da komaj čakajo na nastanek kaosa.

Franc Bešter, Zg. Besnica

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine