19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Kitajci so odkrili temno stran Lune

Napovedali so že pred kakšnimi dvemi leti da bodo odšli na temno stran lune. Menda niso našli ne vode ne zlata in tudi če bi, kaj bi pomenilo? In dne 21. Januarja  se pojavi še krvava luna, istočasno polna luna in povrhu še menda najbližje naši lepi Zemlji. Nekje v časopisju so kar napovedali konec sveta?

Prav v teh dneh še ugotavljajo in so odkrili da ima največji planet našega osončja še več lun odkrili so še 12 lun vseh pa je menda kar 79, čeprav še ni čisto jasno če so odktite vse lune. Luna je ostala in še vedno skriva temno stran, z Zemljo vred je le mala smet v tem neskončnem vesolju. Zares veliko odkritega in gre zahvala znanstvenikom, vendar vesolje je za človeka popolna neznanka četudi se mi bi smejali znanstveniki jim povem da vsa oskritja ne bodo veliko pripomogla k osvajanju vesolja, ker je  vesolje kot rečeno neskončno. Še našega osončja, ki je le delček »naše« galaksije, tiste Rimske ceste ali kot jo tudi imenujemo Mlečna cesta, kjer je na miljone, kaj miljone na miljarde sonc da ne omenjam planetov.

Ugotavljajo tudi na miljarde galaksiji, o katerih ne vedo skoraj nič? Če govorimo o miljardah galaksiji potem si lahko predstavljamo te za človeka neverjetne veličine vesolja sicer je že neskončnost nekaj kar ne zna in  nikoli ne bodo zmogli-znali svetovni znanstveniki pojasniti. Zagotovo ne vedo števila galaksiji in nikoli ne bodo tega ugotovili! Morda vedo celo veliko, vendar vse je zelo relativno, nič točnega ne morejo doreči.  Tudi tisti »Pok« ki naj bi se zgodil tam nekje oddaljen 13,8 miljarde svetlobnih let, ki je levičarjem tako všeč, ker je menda s tem »dokazano da ni stavrnika vesolja«!? Znanstveniki niso zmožni napisati številko koliko kilometrov bi to znašalo? Fantazija ki ne dovoljuje človeku tega razumeti. Pok naj bi bil začetek vesolja, da ampak kaj je bilo pred tem? Še sanjati ne morejo o tem ker je nemogoče. Pok ki naj bi ustvaril celotno vesolje, na miljarde galaksiji vsaka galaksija ima na miljarde sonc, planetov…ipd. Pred kratkim je menda dosegla neka sonda Mars, to je višeh tehnike-znanja to se strinjam, toda Mars ki je tako »blizu« je še vedno za človeštvo praktično nedosegljiv, na katerega se ne bodo mogli naseliti četudi tako razmišljajo.

Črne luknje v vesolju? Kaj so te črne luknje? Menda žrejo sonca ah kaj to cele dele galaksiji, kam vse to gre? Teorija že pove kaj se dogaja, kaj pa je v resnici, tega nihče ne ve! Ko se pred kakšnimi par leti ugotavljali kje je konec vesolja je neka skupina znanstvenikov omenila da je tam nekje pri 92 miljardah svetlobnih let!? Ena ali več miljard gor ali dol nič ne pomeni čeprav je eno samo svetlobno leto, ki je v kilometrih zapisana v številnih miljardah kilometrov, ker vsi vemo da je svetlobna hitrost 300.000 km na sekundo! Pravzaprav ni vprašanje teh 92 miljarde svetlobnih let, ki ni nikogar ki bi znal zapisati navadnim ljudem razumljivo npr. koliko kilometrov je ta oddaljenost? Vprašanje je kaj je tam zadaj kjer je »konec«?  Ja konca ni ker je vesolje neskončno, kaj pa ta neskončnost pomeni? Tega ne more noben znanstvenik definirati, ker je pač neskončno!

Vprašanje kdo temu vesolju vlada, kdo ga je postavil in določil smeri-poti galaksiji, zvezd, planetov…. vemo da se tudi galaksije nekam premikajo in celo vedo povedati da se vesolje še vedno širi!? Kam se lahko širi če je neskončno? Vse galaksije ki naj bi se nekam premikale, pa so sonca in planeti utirjeni in imajo svojo smer navadno krožijo okoli sonc, kot vrtenje okoli svoje osi, tako je celotno to neskončno vesolje v nekakšnem premikanju, vse pa ima določeno smer četudi menda pride do trkov v vesolju, ki so za tiste glaksije ali le zvezde porazno uničujoče.

Vesolje ki je neskončno veliko ne bo nikoli dosegljivo človeštvu če tudi gre vsa znanost zelo naprej in verjamem da bodo znanstveniki odkrivali neverjetne stvari skratka spoznavali vesolje vedno bolj, vendar vesolje ni dano človeku da bi ga v celoti razumel še manj da bi ga osvajal. Nisem skeptik vendar vesolje bo ostala uganka za človeštvo.

Silvan Štokelj

Zadnje novice

Sorodne vsebine